Pozornica

Decenija od odlaska Nebojše Zubovića, sjećanje na glumački zanos

Decenija od odlaska Nebojše Zubovića, sjećanje na glumački zanos
Foto: N.N. | Decenija od odlaska Nebojše Zubovića, sjećanje na zanos i majstorstvo glume

BANJALUKA - Deset godina od smrti Nebojše Zubovića navršeno je danas, saopšteno je iz Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS), matične pozorišne kuće ovog glumca. Zubović je rođen u Banjaluci, 12. aprila 1959. godine. Glumačku karijeru započeo je u Dječijem pozorištu Banjaluka.

O svojim počecima i karijeri govorio je škrto, a sud je prepuštao publici.

"Sve je to bilo u nekom zanosu i moj početak i odabir tog mog posla u koji sam ušao veoma mlad. Prvi angažman imao sam 1980. godine", kazao je Zubović u jednom intervjuu nekoliko mjeseci pred samu smrt.

Umro je 30. jula 2010, u godini kada je slavio tri decenije pozorišne karijere.

Nakon Dječijeg pozorišta Banjaluka, Zubović karijeru nastavlja u Narodnom pozorištu u Zenici, da bi se 1988. godine vratio u Banjaluku, ali ovaj put u Narodno pozorište Bosanske krajine, potonje Narodno pozorište Republike Srpske.

U periodu od 1992. do 1994. godine obavlja i funkciju direktora ovog pozorišta.

"Održali smo i sačuvali pozorište, a ugradili i dio svojih znanja i mogućnosti u stvaranju Republike Srpske, budući da smo svjesni da se ona stvara, izgrađuje i čuva i kulturnim stvaralaštvom, u kome je, vjerujemo, naše pozorište bilo i te kako važan dio i učesnik", Zubovićeva je izjava koja stoji u monografiji o Narodnom pozorištu Republike Srpske iz 1999. godine. Te godine je i zvanično postao stalni član ansambla novoimenovane, ali stare pozorišne kuće iz Banjaluke.

Iako je mnoštvo uloga ostvario u serijama i na filmu, Nebojša Zubović sebe je smatrao prvenstveno pozorišnim glumcem, a živi kontakt sa publikom nešto najljepše što glumački posao nosi. U trideset godina dugoj karijeri, kako je sam u godini smrti govorio, ništa ne bi mijenjao.

"Šta je za tih trideset godina prošlo? Moj neki lični sud jeste da u svim usponima, padovima i problemima - ništa ne bih mijenjao", govorio je Zubović.

On se posebno ponosio monodramom "Vojvoda Živojin Mišić", koja je bila njegov autorski projekat i koju je igrao preko dvije stotine puta na različitim scenama.

Nakon Zubovićeve smrti, njegov kolega i prijatelj Dragoslav Medojević kazao je da sa glumcem odlaze i sve njegove uloge po kojima ga pamte.

"Najviše ga pamtimo kao vojvodu Živojina Mišića u istoimenoj monodrami (1995), Dobrivoja u predstavi 'Seme' (1992), Islednika u 'Đeneralu Milanu Nediću' (1993), Jug Bogdana u 'Banoviću Strahinji' (1996), Tobiju u 'Bogojavljenskoj noći' (2000), Sarkosa u 'Lisistrati' (1999) te gazdu Marka u 'Petru Kočiću' (2004)", saopštili su iz NP RS povodom decenije od Zubovićeve smrti.

Zubović je igrao i Krivog Luku u predstavi "Sveti Georgije ubiva aždahu" (2005), Savu Mišića u "Gospođi Ministarki" (2006), Lazu Dunđerskog u "Je li bilo kneževe večere" (2006), Dimitrija u "Divljem mesu" (2008), Đeda u "Balonu od kamena" (2009), Mračajskog protu u "Mejdanu Simeuna đaka" (1999), Martina Sergejeviča Žigalova u "O štetnosti duvana" (2005), Poštara u "Susedima" (2001), srpskog poručnika u "Raju" (1993).

"Kao organizator i reditelj, realizovao je više značajnih scensko-muzičkih manifestacija, od kojih se izdvaja scensko-poetski recital 'Beskraj Krajine' (1992), kao i niz svečanih akademija povodom Dana Vojske Republike Srpske. Bio je jedan od osnivača i prvi predsjednik Udruženja dramskih umjetnika Republike Srpske (UDUS)", saopštili su iz NP RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije