Pozornica

"Istina" otvara Međunarodni festivala glumca "Zaplet"

"Istina" otvara Međunarodni festivala glumca "Zaplet"
Foto: Velibor Tripić | Međunarodni festival glumca u Gradskom pozorištu "Jazavac" od 19. oktobra

BANJALUKA - Premijernim izvođenjem predstave "Istina", po tekstu francuskog pisca Floriana Zelera i u režiji Željka Stjepanovića, 19. oktobra u Gradskom pozorištu "Jazavac" pod sloganom "U glavu" počeće 11. izdanje Međunarodnog festivala glumca "Zaplet". U predstavi domaćina, koja tradicionalno otvara festival i igra van takmičarske konkurencije, glume Ljubiša Savanović, Dragana Marić, Aleksandra Spasojević i Željko Stjepanović.

"Ovo je moja četvrta režija u 'Jazavcu' i druga glumačka predstava. Od početka njihovog rada ja podržavam ovo pozorište, jer je ono velika stvar za Banjaluku. Izuzetno mi je drago da je pozorište 'Jazavac' sve ove godine uspjelo da opstane i da iz godine u godinu imaju bolje predstave i prave bolji festival, pa se nadam da će i ova premijera biti na tom tragu. 'Istina' je predstava francuskog pisca mlađe generacije i ona ne govori toliko o istini, koliko o laži i laganju na univerzalan način", istakao je Stjepanović.

Glumica Aleksandra Spasojević, inače glumica Dječijeg pozorišta Republike Srpske i stalna saradnica Gradskog pozorišta "Jazavac", navela je da joj je i ovaj put čast što će igrati u predstavi ovog pozorišta, te da je "Zaplet" jedan od događaja koje svake godine sa nestrpljenjem očekuje u Banjaluci.

"Drago mi je što ću sada biti dio ovog festivala i na sceni, jer naša premijera otvara 'Zaplet'", dodala je Spasojevićeva.

Dragana Marić i Ljubiša Savanović, organizatori "Jazavca", naglasili su da je selekcija ovogodišnjeg "Zapleta" njihov zajednički rad. Predstave koje će publika imati priliku da vidi opisuju kao hrabre, promišljene, moderne i kao predstave koje se bave suštinskim temama: porodicom, socijalnim pitanjima, neprihvatanjem drugih i drugačijih, te pitanjima tretmana mladih ljudi u našem društvu.

"Bio je dobar izbor predstava koje su producirane tokom prošle godine u regionu, tako da smo imali sreću da za ovogodišnji 'Zaplet' izaberemo zaista dobre predstave", rekao je Savanović, navodeći da je za sam kraj i zatvaranje festivala predviđen koncert kantautora Nenada Marića, poznatijeg kao Kralj Čačka.

U toku festivala publika će imati priliku da pogleda i izložbu nedavno preminulog umjetnika iz Prijedora Dalibora Popovića Mikše. U programu "Razgovori sa glumcima" na ovogodišnjem "Zapletu" predstaviće se glumci Branislav Trifunović, Nikola Rakočević, Filip Šovagović i Nina Janković.

O pobjedniku ovogodišnjeg festivala odlučivaće žiri u sastavu: Ljiljana Labović-Marinković, direktorica Dječijeg pozorišta Republike Srpske, Miljka Brđanin, glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske, i Jelena Kojović-Tepić, književnica i novinarka.

Takmičarski program

* "Pad" - Centar za kulturu Svilajnac, autori Kokan Mladenović i Branislava Ilić

* "Gnijezdo" - Hrvatsko narodno kazalište Mostar, autor Marina Petković-Liker

* "Eling" - Satirično kazalište "Kerempuh", Zagreb, autor Simona Benta

* "Ovaj će biti drugačiji" - Atelje 212, autor Staša Bajac

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije