Pozornica

Istorija i legenda u fokusu ovogodišnjeg Teatar festa

Istorija i legenda u fokusu ovogodišnjeg Teatar festa
Foto: Ilustracija | Pet predstava u takmičarskom programu Teatar festa "Petar Kočić"

​BANJALUKA - Pod sloganom "Istorija i legenda" ove godine najprestižniji i najveći pozorišni festival u Republici Srpskoj, Teatar fest "Petar Kočić", u Narodnom pozorištu Republike Srpske (NP RS), trajaće od 1. do 8. juna, a na istom će se za nagradu takmičiti pet predstava u selekciji Zorana Đerića. Festival će, po običaju, otvoriti predstava u izvedbi ansambla domaćina, koja ne ulazi u takmičarski program, a kako je najavio Vladimir Đorđević, umjetnički direktor NP RS, u pitanju je premijera Molijerove "Škole za žene" u režiji Đurđe Tešić.

"Ove godine smo se odlučili za Molijera zato što sam ja imao ideju da istrajem u priči koju sam započeo kao umetnički direktor, a to je da imamo velike naslove i poznate klasične autore", kazao je Đorđević, ističući da je specifičnost ovog teksta što je rima aposlutna i što je pisan u stihu.

Nakon "Škole za žene", publika Teatar festa 3. juna imaće priliku da pogleda i predstavu "Malograđani" Maksima Gorkog u izvedbi Teatra na Vasiljevskom iz Sankt Peterburga. Ova predstava takođe biće izvedena van takmičarskog programa.

"Mogu da kažem da će tu biti pet glumaca koji su zaslužni umjetnici Ruske Federacije, a u komadu koji traje dva časa i 45 minuta učestvuje ukupno osamnaest glumaca", rekao je Branislav Filipović, predstavnik ovog teatra, dodajući da će u Banjaluci biti zanimljivo gledati Gorkog na ruskom jeziku.

Takmičarski program počinje 3. juna, a selektor Zoran Đerić saopštio je da će se u istom naći predstave: "U čije ime" Narodnog pozorišta Niš (tekst Aleksandar Mihailović, režija Milan Karadžić), "Raslo mi je badem drvo" Beogradskog dramskog pozorišta (tekst Živojin Pavlović, dramatizacija i režija Milena Pavlović-Čučulović), "Narodni poslanik", koprodukcija "Oxygen Productiona" i Bosanskog kulturnog centra Sarajevo (tekst Branislav Nušić, režija Alen Muratović), "Govori glasnije" Kazališta "Kerempuh" Zagreb (tekst i režija Bobo Jelčić) i "Tartif", Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad (autorski projekat Igora Vuka Torbice).

"U fokusu ovogodišnjeg Teatar festa su predstave koje se bave istorijom pozorišta, sudbinom glumaca, ali i sećanjima na nedavno minulo vreme i događaje iz naše okoline. Pored originalnih dramskih dela, autori odabranih predstava su posegnuli za dramatizacijama i adaptacijama savremene proze, odnosno delima klasika, koja se sada interpretiraju vrlo slobodno, ali i oprezno", rekao je Đerić. Da u njegovu selekciju ima puno povjerenje, naglasio je Nenad Novaković, direktor NP RS.

"Imao sam priliku da vidim najveći broj izvedenih predstava u regionu koji se odnosi na moguću selekciju i mislim da je profesor Đerić izabrao najbolje što može. Ponavljam već priču od svake godine. Imao je nekoliko otežavajućih okolnosti, a najveći od njih je veličina naše scene, jer jedan dio predstava ne može da stane na nju", naglasio je Novaković, dodajući da će u okviru Teatar festa biti održani naučni skup, te promocije knjiga.

Festival monodrame

Treći put u okviru "Teatar festa" biće održan i festival monodrame mladog glumca, koji ove godine postaje međunarodni.

"Na festivalu će učestvovati šest predstava glumaca koji su mlađi od trideset godina, u nekim izuzetnim situacijama možda se desi da bude i malo stariji. Predstave će se igrati sa početkom u 18.30 istim danima kad traje i takmičarski dio festivala", kazala je glumica Ljiljana Čekić, koja je selektor Međunarodnog festivala monodrame, istakavši da će svoju selekciju saopštiti u maju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije