Pozornica

Komad "Nakon predstave": Majka i kćerka izmamile suze kod publike

Komad "Nakon predstave": Majka i kćerka izmamile suze kod publike
Foto: N.N. | Komad "Nakon predstave": Majka i kćerka izmamile suze kod publike

BANJALUKA - U četvrtak naveče Banjalučkim studentskim pozorištem prolomio se višeminutni aplauz nakon premijere komada "Nakon predstave", diplomskog rada mlade glumice Nadežde Kostić, čime je zvanično otvorena 45. pozorišna sezona ovog teatra.

Emotivna i dubokoumna priča ispričana igrom Nadežde Kostić i Jelene Trepetove Kostić, a napisane riječima književnika Zorana Kostića, nikoga u publici nije ostavila ravnodušnim, a kada su podignuti reflektori na kraju predstave označili kraj iste, na licima prisutnih vidjele su se pomiješane emocije ispoljene kroz suze. 

"Osim zadovoljstva što smo odigrali moju diplomsku predstavu, sad posle premijere još više mi znače utisci koje je predstava ostavila na one koji su je videli. Kontakt sa gledaocima posle predstave nastavio se mnogim priznanjima i pohvalama - i to u najvećoj meri od najkompetentnijih - glumaca, reditelja, profesora i poznavalaca pozorišne umetnosti", kazala je Nadežda Kostić nakon premijere za "Nezavisne". 

Producent predstave Aleksandar Pejaković rekao je da komad "Nakon predstave" govori i nezaboravljenim porodičnim ranama prouzrokovanim sistemima sada već dvije propale države SFRJ-u i SSSR-u.

"Zahvalio bih se porodici Kostić što su prihvatili moj prijedlog da realizujemo ovaj komad. Oduševljen sam da je i publika prihvatila sve emocije koje su došle sa scene i s obzirom na sve viđeno predviđam bogat festivalski život", izjavio je Pejaković.

Prisutnoj publici na premijeri se obratio i rektor Univerziteta u Banjaluci prof. dr Radoslav Gajanin koji je izrazio zadovoljstvo što može da poželi svim prisutnima dobrodošlicu u "naše i vaše" Studentsko pozorište, te koji je zvanično otvorio 45. pozorišnu sezonu ovog teatra.

"Posebno mi je drago da večeras možemo da vidimo rezulat saradnje Akademije umjetnosti i Studentskog pozorišta i u tom smislu želim da čestitam na diplomskoj predstavi studentkinji glume Nadeždi Kostić i da joj poželim mnogo uspjeha u daljem profesionalnom radu", rekao je Gajanin.

Gajanin je naglasio da je siguran da će Studentsko pozorište i dalje davati šansu studentima Univerziteta u Banjaluci da preispituju i dokažu svoje umjetničke domete.

Ova predstava djelo je cijele porodice Kostić, a rediteljka i glumica Jelena Trepetova Kostić rekla je da je ovo u stvari jedna teška ljudska sudbina prikazana kroz žanr psihološki realizam. 

"Sva silna priznanja poslije premijere svjedoče o uspješnosti naše predstave: kao njen reditelj i kao glumica koja u njoj igra, veoma sam zadovoljna sto smo Nadežda i ja uspjele scenskom igrom da donesemo do gledalaca jednu tešku ljudsku dramu - kao posljedicu dubokih političkih lomova i međudržavnih razdora iz sredine prošlog, XX vijeka", zaključila je Trepetova Kostićeva za "Nezavisne".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije