Pozornica

Kontroverzna predstava o paru Milošević-Marković izvedena u Beogradu

Kontroverzna predstava o paru Milošević-Marković izvedena u Beogradu
Foto: N.N. | Kontroverzna predstava o bračnom paru Milošević - Marković izvedena u Beogradu

BEOGRAD - Da su demokratske promene uspostavljene, za ovom predstavom ne bi bilo potrebe. Ali u trenutku kada bliska istorija počinje da liči na dnevna događanja, onda je važno podsećati se bliskih istorijskih činjenica. Eto, ako nekom nije jasno, to je namera ove predstave.

Ovo su riječi Jelene Bogavac, autorke predstave "Lift: Slobodan šou", koja je po njenom tekstu i u režiji Nenada Torovića, nakon gračaničke premijere na Kosmetu, u nedjelju uveče imala i beogradsku premijeru.

Naime, ansambl Narodnog pozorišta Priština sa sjedištem u Gračanici, u drečavim trenerkama, nekad jako popularnim "maksericama" i istaknutim "kajlama" oko vrata na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, dočarao je atmosferu devedesetih godina prošlog vijeka i vrijeme vladavine Slobodana Miloševića i Mire Marković. Riječ je o dosad najpopularnijem komadu Jelene Bogovac, koji je uoči i poslije premijere u Gračanici 6. marta izazvao veliku pažnju kako srpske i albanske, tako i svjetske javnosti. Očekivano, sa podijeljenim mišljenjima javnosti i kritike, komad je stigao i u Beograd, gdje je, opet, po izvještaju jednih medija ovo bilo igranje sa "pjevanjem i mučninom", a po izvještaju drugih komad čije je protagoniste publika ispratila dugim aplauzom. Ono što nije očekivano u vezi s gledanjem ovog komada jeste spuštanje liftom, i to svakog ponaosob, iz pozorišne sale u sopstvene živote iz godina kada su kič, šund i turbo folk zauzeli uporište i počeli svoju dugotrajnu eru, tako da je, kako govore novinski izvještaji, svako iz pozorišta izašao sa svojim krstom, razlogom i sjećanjem.

"Svi koji očekuju pravdanje ili osuđivanje Miloševića biće silno razočarani jer mi se time nismo bavili. Mene je u kontekstu Miloševića u spisateljskom smislu najviše zanimalo da se bavim izvornim poimanjem stvarnosti Mirjane Marković na osnovu njenih memoara kako bih dokazala potpuni autizam, autoritarnost autizma koja je nas jako bolela, i protiv kojeg sam se ja kao socijalno svesno biće borila", kazala je Jelena Bogovac uoči beogradske premijere na kojoj, uprkos očekivanjima, u publici nije bilo ni aktuelnih ni bivših političara.

Glumci su u posljednjoj trećini predstave u oprobanom maniru postdramskog pozorišta, u čijem duhu je i rađen ovaj komad, podijelili sa publikom lična sjećanja na različite periode Miloševićeve vladavine: od protesta opozicije na ulicama Beograda do bombardovanja Srbije 1999. godine.

Ovo je prva predstava o bračnom paru  Milošević - Marković, a ansambl iste čini: Ivana Kovačević, Dejan Cicmilović (bračni par Milošević), Milorad Kapor, Anika Grujić, Milena Jakšić, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Jovan Zdravković, Uroš Novović, Vasilj Adžić, Marko Panajotović i Omladinski hor "Glee Srbija", pod vođstvom Dimitrija Dimitrijevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije