Pozornica

Međunarodni festival pozorišta za djecu: Djeca slavila Jablana

Međunarodni festival pozorišta za djecu: Djeca slavila Jablana
Foto: Dječije pozorište RS/Promo | Međunarodni festival pozorišta za djecu:Djeca slavila Jablana

BANJALUKA - Premijerom predstave "Jablan" ansambl Dječijeg pozorišta Republike Srpske (DP RS) u nedjelju uveče u ovoj kući otvorio je 20. Međunarodni festival pozorišta za djecu, na kojem će, osim pozorišta iz Republike Srpske, nastupiti pozorišta iz devet zemalja: Srbije, Rusije, Poljske, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Sjeverne Makedonije, Njemačke i Italije.

Komad "Jablan" igran je van takmičarske konkurencije, a na scenu ga je, po motivima istoimene pripovijetke Petra Kočića, postavio Duško Mazalica, koji potpisuje režiju i adaptaciju teksta i koji igra u predstavi. Starija i mlađa publika istinski je uživala u pobjedi Lujinog bika Jablana nad carskim Rudonjom, a jezik predstave, kostimi i gluma bili su neprikosnoveni.

Smijeh u sali i navijanje u bodljavini bikova za Jablana, gdje su jednog bika igrala dva kostimirana glumca, uz dodatnu podršku mališana za Luju i Marušku, u naknadno ubačenoj ljubavnoj priči u predstavu, još jednom su dokazali vječitu aktuelnost Petra Kočića kod svih naraštaja.

Dramatizaciju Kočićeve pripovijetke potpisuje Milan Gajić, a pored Mazalice duh Zmijanja na scenu prenijeli su glumci Božana Bijelić, Zorana Šuman, Rade Kostić, Dragana Ilić, Aleksandar Blanić, Snežana Milidrag, Željko Milićević, Đorđe Janković, Đurđa Vukašinović, Saša Terzić i Dragoslav Medojević.

Za scenografiju i lutke bila je zadužena Adisa Vatreš Selimović, a sjajne kostime uradila je Jelena Stojčić, dok muziku potpisuje Aleksandar Blanić.

"Od davnina do dana današnjeg narod na prostoru BiH živi i opstaje od stočarstva, pa se tako u narodu kao jedan od najstarijih javlja kult bika, kao simbol stočara. Svojevremeno su bikovi predstavljali i bili simbol okupljanja naroda, koji bi došao da gleda bodljavinu. Bodljavina je nadmetanje bikova koje se tradicionalno sačuvalo i obično se sprovodi na dan proslave nekog sveca. Kočić je uspio da nam kroz svoje rukopise prenese duh tog vremena i ovjekovječi ga kroz najpoznatijeg bika u našoj istoriji - Jablana", riječi su Duška Mazalice, koji podsjeća da je kao poručenu temu Kočić za jednu noć uspio da napiše pripovijetku "Jablan", a da nas pritom nije uskratio za šarolikost ostalih likova. Kočić je kroz svoje likove, dodaje Mazalica, njegovom posebnom intuicijom dohvatio samu srž identiteta našeg naroda.

"Nije se libio da pokaže neobrazovanog seljaka, koji je svojom prostom, ali naivnom dušom inferiorniji od nadređenih, bliskih caru. Ime Jablan se pominje još kod starih Slovena, koji su prije svega imali kult drveća kao svetog bića u čijim krošnjama su nastanjene duše naših predaka. Značenje imena Jablan jeste stasitost i stabilnost, upravo onako kako nam ga i Kočić opisuje", ističe Mazalica.

On dodaje da u predstavi "Jablan" simbolizuje mentalitet i duh našeg naroda koji je vijekovima sačuvan uprkos svim uticajima kroz vladanje velikih sila.

"Upravo takvi likovi i čine krug u čijem se centru nalaze Lujo, Jablan i Maruška, a Jablan svojim rogovima pokušava da probije krug i pusti na slobodu ljubav dvoje mladih. Dramatizacija Milana Gajića je imala za cilj da što više sačuva motive i stil pripovijedanja Petra Kočića pa je to podrazumijevalo i motive iz drugih pripovijetki, kao što je lik Maruške iz pripovijetke 'Kroz maglu'", navodi Mazalica. Lik Maruške po riječima Mazalice čini dramaturško srce ljubavne radnje u ovoj predstavi.

"Maruška je djevojka koja je osuđena na ljubavnu patnju, ali u našoj predstavi Lujo je taj lik koji je spasava od udaje za starijeg čovjeka, ali opet Maruškinom inicijativom. Lujina prijateljska ljubav prema biku Jablanu dobija preobražaj u ljubav dvoje mladih koji će izazvati velike promjene u društvu. Vješto prikrivene patnje ostalih likova izbijaju na vidjelo samom pobjedom ljubavi", zaključuje Mazalica. Prije same izvedbe predstave "Jablan" publici su se obratile Ljiljana Labović Marinković, direktorica DP RS, i Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske, koja je svojim govorom svečano otvorila festival.

Trivićeva je istakla da je DP RS, gdje se održava ova manifestacija, sada najradosnije i najveselije mjesto u Banjaluci.

"Dobro je osmišljena misija i vizija festivala. Odličan je koncept DP RS da organizuje održavanje jedne od najvažnijih pozorišnih manifestacija posvećenih djeci u okviru obilježavanja Međunarodne nedjelje djeteta", rekla je Trivićeva.

Ljiljana Labović Marinković, s druge strane, zahvalila je publici što vjeruje da pozorište može da pobijedi i onda kada se svima čini da je pobijediti nemoguće.

"Kada bi se mikrofon mogao prisloniti uz moje srce, čuli biste koliko silno kuca od uzbuđenja, odgovornosti i ponosa zbog večerašnjeg događaja", rekla je Labovićeva.

Predstave u takmičarskom programu ocjenjivaće međunarodni žiri koji čine reditelj iz Srbije Isidora Goncić, reditelj iz Hrvatske Dubravko Torjanac, te glumac DP RS Slobodan Perišić. Festival traje do 16. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije