Pozornica

"Noć u Merlinovom zamku" otvara novu sezonu u Dječijem pozorištu RS

"Noć u Merlinovom zamku" otvara novu sezonu u Dječijem pozorištu RS
Foto: N.N. | "Noć u Merlinovom zamku" otvara novu sezonu u Dječijem pozorištu RS

BANJALUKA - Premijerom predstave "Noć u Merlinovom zamku", rađene po tekstu i u režiji Sandre Rodić-Janković, ansambl Dječijeg pozorišta Republike Srpske (DP RS) u petak s početkom u 19 časova u ovoj kući otvoriće novu, 64. pozorišnu sezonu.

U predstavi igraju Duško Mazalica, Aleksandra Spasojević, Ana Anđelić, Dragan Vučić, Svjetlana Andrić, Željko Milićević, Zorana Šuman i Snežena Milidrag, a pored čarobnjaka Merlina, neki od likova koje će tumačiti nabrojani glumci su i živopisna Vještica, Zvijer, Princ, Tužilac, Branilac, Kruela, Ivica bez Marice i drugi poznati i manje poznati likovi iz bajki.

"Kao najmoćniji čarobnjak među vilama i čarobnjacima, Merlin je odlučio da u svoj zamak pozove sve junake iz bajki i utvrdi jednom zauvijek da li je vještica kriva ili ne za sva nedjela koja je ne samo počinila, već i dalje čini u bajkama. Kao pravi sudija, on među junacima iz bajki bira tužioca i branioca, a da bi suđenje bilo pošteno, za porotu na suđenju, kojim predsjedava on, bira publiku, tj. djecu", kaže sinopsis predstave. Rediteljka će reći da bajke ne treba shvatiti samo kao zabavu, jer one imaju ozbiljnu i čak pomalo opasnu vrijednost u odrastanju.

"Poštujući bajke koje su djeci dobro poznate, cilj ove predstave je da, kroz brojne zanimljive situacije i specijalne efekte, ne samo mališanima razbije svaki strah od imaginarnih zlih bića, već i da im pomogne da iz više uglova uvide razliku između dobra i zla", riječ je rediteljke Sandre Rodić-Janković.

Glumica Svjetlana Andrić, koja igra lik jedne od dvije vještice, kaže da se potrudila da njen lik bude kompleksan, a ne do kraja negativan.

"Potrudila sam se da ovaj lik ima i neku vrstu duhovitosti, spontanosti i nekakve živosti, jer ništa nije crno ili bijelo. Mislim da generacije djece koje dolaze imaju vrlo jasnu svijest o tome, dok je nekada davno dok smo mi bili mali sve predstavljano u te dvije linije, ili si dobar ili nisi", kaže Svjetlana Andrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije