Pozornica

Održan godišnji koncert GKUD-a "Alat Svislajon" Trebinje

Održan godišnji koncert GKUD-a "Alat Svislajon" Trebinje
Foto: N.N. | Održan godišnji koncert GKUD-a "Alat Svislajon" Trebinje

Članovi Gradskog kulturno-umjetničkog društva "Alat Svislajon" iz Trebinja su u subotu naveče održali tradicionalni godišnji koncert u trebinjskom Kulturnom centru, kojim ujedno proslavljaju i krsnu slavu Svetog arhanđela Mihaila, a koji je bio humanitarnog karaktera.

Na konertu su se igrom i pjesmom predstavili prvi izvođački sastav, kao i seniori i ansambl veterana, izvodeći igre iz Hercegovine, Pčinje, Krajišta, Gnjilana, Šumadije i Makedonije.

Splet pjesama izvela je i vokalna grupa GKUD-a "Nagorkinje", a kao posebna gošća nastupila je crnogorska pjevačica etno i duhovne muzike Danica Crnogorčević.

Koncert je organizovan zajedno s humanitarnom organizacijom koja djeluje pri Eparhiji zahimsko-hercegovačkoj i primorskoj "Sveti Vukašin" i cjelokupan prihod od prodatih ulaznica namijenjen je za ovu fondaciju.

Zadovoljstvo zbog te činjenice izrazio je i predsjednik "Alata" Nedeljko Lambeta, istakavši da je humanost, u stvari, tradicija ovog društva, kao i sabornost i zajedništvo koji igrače decenijama drže na okupu.

"Ove godine smo jači i za jedan trougao bratimljenja koji čine Banjaluka - Pale - Trebinje, odnosno Krajina - Romanija - Hercegovina, što ujedno predstavlja i stub folklora Republike Srpske i naše prijateljstvo, kao što zajedničko djelovanje s Fondacijom 'Sveti Vukašin' sve nas čini plemenitijim", kazao je Lambeta.

Prisutne je ispred Fondacije "Sveti Vukašin" pozdravio sveštenik Aleksandar Šmanja, prenoseći pozdrave i episkopa Dimitrija, koji nije bio u mogućnosti da prisustvuje  koncertu.

"Fondacija dejstvuje na prostoru Hercegovine, brinući o nevoljnima i potrebitima, koliko možemo, a možemo koliko smo zajedno. Gledajući ove ljude, koji su započeli svoju slavu plesom i igrom, slavu anđela Arhanđela Mihaila, i djelujući mi kao anđeli na zemlji, koji radosno proslavljaju ime Božje i osjećajući nas sve koji gledamo to, kao da sam se popeo na nebo i osjetio radost i ljepotu onoga što dolazi. Ono što dolazi i što treba da dočekamo otvorenog srca jeste ljubav Božja, koja prilazi svima nama", kazao je otac Aleksandar Šmanja.

Na godišnjem koncertu prikazan je i kratki film o radu Fondacije "Sveti Vukašin".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije