Pozornica

"Phantom leg - postapokaliptična priča" na sceni SARTR-a

"Phantom leg - postapokaliptična priča" na sceni SARTR-a
Foto: Ustupljena fotografija | "Phantom leg - postapokaliptična priča" za vikend u SARTR-u

SARAJEVO - Predstava "Phantom leg - postapokaliptična priča", autorski projekat Belgijanca Tomasa Stejarta, biće izvedena na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) 24. i 25. septembra, od 20 časova.

Stejart ovu predstavu definiše kao "Distopijsku fikciju u kojoj se san i stvarnost spajaju u nadrealističnu priču."

"U 'Fantomskoj nozi' izvođači stvaraju performativna iskustva unutar strogih formi i/ili grade fizički komunikativni dijalog sa osobama ili iskustvima iz prošlosti, sugerišući osjećaj usamljenosti i traženja smisla. Izvođači žive u postapokaliptičnom vremenu, u distopijskoj fikciji", pojašnjavju iz SARTR-a.

Dodaju da će poseban fokus biti posvećen najnovijoj fazi Stejartovog rada u kojoj se materijali/predmeti uvode kao posrednici komunikacije između izvođača, stvarajući hibridne skulpturalne elemente između izvođača i aktiviranog objekta. Ova predstava, pojašnjavaju dalje, može se posmatrati u analogiji sa unutrašnjim kretanjima društva - pokretima koji testiraju, mapiraju i transformišu specifičnu postojeću strukturu u određenom trenutku vremena, stvarajući mogućnost za višestruko čitanje, kao i prepoznavanje osnovnih ljudskih vrijednosti i aspekata odnosa.

"Ako je distopija zamišljeno opresivno ili nestabilno društvo, postapokaliptična priča se odvija nakon što je katastrofa potpuno zbrisala civilizaciju. To je refleksija na čovječanstvo kakvo poznajemo i suočavanje sa zastrašujućom budućnošću, koje nudi uvid u to kako bi izgledala obnova globalnih zajednica", pojasnio je Stejart.

Produkciju predstave potpisuje SARTR, za kreaciju i koreografiju zadužen je Stejart koji, zajedno sa Danielom Premecom, radi scenografiju, kostimografija je povjerena Irmi Saje, a u predstavi igraju Ajra Branković, Belma Lizde Kurt, Ema Osmanović, Nedim Džinović, Amar Selimović, Tomas Stejart i Hana Zrno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije