Pozornica

Predstava "Caligula" otvorila 63. MESS - čamac za spasavanje ljudske duše!

Predstava "Caligula" otvorila 63. MESS - čamac za spasavanje ljudske duše!
Foto: Delegacija EU u BiH | Predstava "Caligula" otvorila 63. MESS - čamac za spasavanje ljudske duše!

SARAJEVO - Predstavom "Caligula" Albera Kamija, u režiji Ivana Urivskog, a u izvedbi Nacionalnog akademskog dramskog teatra "Ivan Franko" iz Kijeva, u subotu uveče u Narodnom pozorištu Sarajevo otvoren je 63. Internacionalni teatarski festival MESS.

Kako se navodi u saopštenju MESS-a, publika je ovacijama pozdravila umjetnike koji su stigli iz Ukrajine, a čije je učešće na ovogodišnjem MESS-u realizovano u partnerstvu sa Delegacijom Evropske unije u BiH.

"Živimo u svijetu i vremenu karakterističnom po sukobima, ratovima, društvenim i prirodnim katastrofama. Destrukciji nije izloženo samo materijalno nasljeđe već i naš duhovni svijet. Narušen je kolektivni, ali i naš individualni, psihološki mir. Krenite sa nama u ovu plovidbu i uvjerite se da je MESS čamac za spasavanje ljudske duše!", istakao je Nihad Kreševljaković, direktor festivala.

U Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo ove godine dolaze trupe iz Ukrajine, Litvanije, Burkine Faso, Velike Britanije, Italije, Njemačke, Mađarske, Hrvatske, samoproglašenog Kosova, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

"U 12 produkcija u zvaničnom programu i šest u okviru Malog MESS-a prepliću se tuga, ljutnja i mašta, svijet ljubomore, povjerenja i izdaje, fragilnost života i borba protiv otuđenosti; strah i kompromis običnih ljudi u vremenima krize; umjetnost na granici pristojnosti, humanosti i etike; ljubav u sjeni rata i poslijeratnog perioda; nacionalizam, klimatske promjene i još mnogo toga. Festival će 8. oktobra zatvoriti prvo gostovanje u Sarajevu produkcije jednog od najvećih svjetskih koreografa Akrama Khana, predstava 'Chotto Dash'", navedeno je u saopštenju MESS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije