Pozornica

Premijera u DP RS: "Gagarin", komad koji reflektuje naše strahove i karaktere

Premijera u DP RS: "Gagarin", komad koji reflektuje naše strahove i karaktere
Foto: Dječije pozorište Republike Srpske | "Gagarin" Berislava Blagojevića premijerno na sceni DP RS

BANJALUKA - Premijera predstave "Gagarin, najšašaviji pas u svemiru", Berislava Blagojevića, u režiji Jovana Carana, biće održana sutra u 18 časova na daskama Dječijeg pozorišta Republike Srpske (DP RS).

Ova lutkarska predstava za najmlađe je praizvedba knjige banjalučkog književnika Berislava Blagojevića "Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru".

Gagarina igra Đorđe Janković, Šmokljana Aleksandar Runjić, Šmizlu Svjetlana Andrić, Biciklistu i Hektora Saša Terzić, te Riplija, Mrvicu i Lajku Aleksandra Spasojević, dok su scenografija, lutke i kostim autorstvo Irine Somborac, a muziku potpisuje Danilo Mihnjević.

"'Gagarin' je prvi naslov, odnosno prva premijera Dječijeg pozorišta Republike Srpske u ovoj godini. Sa puno energije i punog srca naš ansambl je pripremao ovu predstavu. Povjerenje koje imamo jedni prema drugima je takvo da se naš književnik nije pojavio na probama, tako da će i on prvi put na premijeri da čuje riječi koje izgovaraju njegovi junaci. Prošle godine smo takođe slavili našeg pisca kada je naš ansambl izveo praizvedbu knjige 'Junak u tregerima' banjalučkog književnika Jove Čulića", kazala je Ljiljana Labović Marinković, direktorica DP RS.

Režiser Jovan Caran rekao je da je njegov prvi susret sa Banjalučanima susret sa tekstom koji je onakav kako to zahtijeva književni i literarni rod.

"Moj zadatak je bio da tekst prevedem na lutkarski jezik, a da zadržim tu suptilnu poetiku i metaforičnost ovog psa. On je jedan lik koji lako može da bude i čovek, u stvari on i jeste jedna metafora, mogli bismo da kažemo da se tu radi o ljudima. Ovaj pas reflektuje sve naše strahove, naše ideje i karaktere, ljubomore i druge osobine. Nama je ovde bilo važno da zadržimo tu suptilnu poetiku, da je malo razvijemo, da ima smešnih scena onoliko koliko je to za ovaj tekst moguće", kazao je Caran.

Književnik Berislav Blagojević objasnio je da, po dogovoru, nije učestvovao u procesu stvaranja predstave, odnosno da je Caran uradio dramatizaciju onako kako to zahtijeva ova vrsta umjetničkog prikaza jednog literarnog djela.

"Bez obzira na to što ja vrlo dobro poznajem sve kolege u ansamblu, nekako smo odlučili da ne dijelimo informacije sa proba između sebe jer sam želio da se iznenadim i da uživam u gledanju predstave. Ovo je veliki trenutak za mene, a isto tako i za Gagarina, Riplija, Hektora i sve likove. Nisam ni sanjao kad sam pisao da će knjiga biti štampana, a još manje sam zamišljao da će biti igrana u Dječijem pozorištu Republike Srpske. Siguran sam u ansambl, lutke su fantastične, scenografija izvrsna i veoma sam srećan", zaključio je Blagojević.

Glumac Saša Terzić, kojem su u predstavi povjerene uloge Bicikliste i Hektora, pojasnio je da mu je bilo lijepo da radi na predstavi, te da mu je drago što je gospodin Caran došao da radi sa ansamblom.

"On je jedan od kolega kojeg sam primijetio na festivalu u Subotici i nekako mi je kao stariji brat".

Aleksandar Runjić, koji u predstavi igra Šmokljana, navodi da mu je ovo treća predstava u dječjem nacionalnom teatru, ali da i dalje uči kako se igra u Dječijem pozorištu.

"Sve to sa strane zvuči i izgleda jednostavno, ali je u stvari veoma zahtjevno. Drago mi je što igram sa svojim kolegama i što sam sa novim rediteljem stekao nova iskustva", kazao je Runjić.

Glumica Svjetlana Andrić, koja će se mališanima prestaviti u ulozi Šmizle, navela je da je bilo veoma lijepo na probama u posljednjih mjesec dana, da su radili opušteno i bez presije.

Aleksandra Spasojević u komadu "Gagarin, najšašaviji pas u svemiru" igra Riplija, Mrvicu i Lajku, a pojasnila je da joj je bila čast da igra Blagojevićev tekst.

"'Gagarin' će prvi put da bude izveden pred našom publikom, pred djecom, ali to ne znači da djeca već ne znaju za 'Gagarina'. Djeca ga već poznaju, upoznali su ga kroz riječi, a mi ćemo da mu pomognemo da oživi na sceni Dječijeg pozorišta", navela je Spasojevićeva.

Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru, igra Đorđe Janković.

"To je jedan mladi pas sa žutim ušima, jako nestašan i u predstavi dolazi u razne nepredviđene situacije iz kojih mora da se čupa kako umije i zna, a pokušava da upozna svoju okolinu i život uopšte", objasnio je Janković.

Irina Somborac, kostimograf i scenograf, ispričala je da je uživala radeći na dizajnu ove priče, da su likovi šarenoliki i veseli.

"Od skice do realizacije je dugačak proces i svaki put se oduševim kad lutka napokon izađe iz radionice i kad na sceni u rukama glumaca dobije život. Jako sam zadovoljna kako Gagarin živi i jedva čekam da i drugi to vide", navela je ona.

Knjigu "Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru" objavio je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva 2019. godine, a atraktivnost, umjetnička snaga i kreativnost Berislava Blagojevića ga već svrstavaju u najpopularnije autore za djecu.

Predstava urađena po Blagojevićevoj knjizi nastala je pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, a prvo reprizno izvođenje zakazano je za 17. mart u terminu od 18 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije