Pozornica

Proza kao apoteoza slobode

Proza kao apoteoza slobode
Proza kao apoteoza slobode

BANJALUKA - Želim da se uvijek razvijam i unosim novine u sebe, jer umjetnik koji statira, ne obnavlja svoj opus ili ne traži neke nove puteve je "mrtav umjetnik", rekao je pisac Darko Samardžić Kodar.

Promocija njegovog prvog romana "Dan bez sunca" upriličena je u srijedu naveče u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci.

O Kodarovom radu i stvaralaštvu govorili su Slobodan Nagradić, Miladin Berić i Dragan Dragomirović.

"Prvi roman mladog i talentovanog pisca, poznatijeg kao ilustrator, karikaturista i aforističar, po svojim osnovnim osobinama je jedna vrsta refleksivne proze, pomalo nalik na Kamija i Pavića, a moglo bi se i reći da je svojevrsna apoteoza slobode", naveo je Nagradić.

Roman "Dan bez sunca" je poseban, smatra Nagradić, jer nema uobičajenu strukturu, formu i stil kazivanja.

"Ovaj rukopis je po mnogo čemu nesvakidašnji jer nema klasičnu kompoziciju romana i u novije vrijeme u srpskom jeziku nije bilo romana sa sličnom naracijom, tematikom i porukom koju on šalje čitaocima i svijetu", istakao je Nagradić.

"Dan bez sunca", tvrdi Berić, osvježio je romanesknu scenu RS, koja ovakav način Kodarovog pripovijedanja nema često priliku da vidi.

"Ovo je avanturistički tip romana koji se sastoji od tri djela, od kojih su dva povezana i dubinski, a jedan samo na površinski način", zaključio je Berić.

Darko Samardžić Kodar rođen je u Zenici. Pored grafičkog dizajna bavi se i slikarstvom i ilustracijom. Poznatiji je kao pisac aforizama, a dosad je objavio "Led je probijen! Uskačite" i "Lovci na sjenke". Piše humorističke priče, crta karikature, a objavljivao je i kratke stripove. Imao je dvije samostalne izložbe karikatura. Zaposlen je u RT RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije