Pozornica

Prva predstava novoosnovanog pozorišta oduševila Bijeljince

Prva predstava novoosnovanog pozorišta oduševila Bijeljince
Foto: N.N. | Prva predstava novoosnovanog pozorišta oduševila Bijeljince

Prva predstava novoosnovanog Gradskog pozorišta "Semberija" u Bijeljini "Komedija ometena u razvoju" oduševila je Bijeljince u prepunoj sali Centra za kulturu, dokazavši da je ovaj grad odavno imao potrebu za institucijom kulture koja će ih zabaviti, ali i navesti na kritičko promatranje svijeta u kojem žive.

Na bini su se sat i po smjenjivale majstorske bravure mladih glumaca, humor i satira, a zanimljiv potez reditelja da dva lika smjesti u pozadinu, iza gledalaca, stvorio je posebnu atmosferu u okviru izvođenja ovog komada.

Predstava ispituje lične i društvene maske, lažne i istinske vrijednosti, kao i granice životne i scenske realnosti i fikcije, a glumci su kroz iskrene i dramatične scene putovali kroz niz identiteta.

Panurgije (Ivan Petrović), velikaš je i bivši vojskovođa koji je riješio da se ženi, brat Jovan (Mihailo Maksimović) kaluđer je podvojene ličnosti, dok je Čemer Ljutica (Dušan Ranković) ekscentrični ratnik, nekadašnji saveznik, a sada ljuti protivnik Panurgijev. Hukabuka (Nenad Blagojević), kapetan je u vojsci Čemer Ljutice, sav po propisu, osim kada je nasamo u ratnom društvu. Kapetanica (Vanja Krtolina) nevjerna je žena Hukabukina, Magdalena (Mirna Jovanović) smjerna hrišćanka, ali samo kad joj to zatreba, dok je Sibila (Marija Novaković) vračara.

 Iz "pozadine" su se javili Igor Kajmaković kao "tipični seljačina", Ljilja Lukić kao "kobajagi građanka", te Danilo Petrović koji je predstavljao "glas osvešćenog". 

 Publika je dugim aplauzom nagradila glumce koji su, zadovoljni prijemom prve predstave, izrazili zahvalnost svim saradnicima na ovom zahtjevnom projektu.

 Rađena po tekstu Milivoja Mlađenovića i u režiji Dušana Tuzlančića, "Komedija ometena u razvoju" okupila je brojnu ekipu, među kojima su scenografkinja Erika Vujić, kostimografkinja Biljana Grgur, saradnica za scenski pokret Ista Stepanov, saradnik za scenski govor Saša Latinović, a autor muzike je Dušan Sekulić.

Oni koji nisu uspjeli da nabave karte za premijeru, "Komediju ometenu u razvoju" moći će da pogledaju večeras, u repriznom terminu, sa početkom u 20.00 časova, saopšteno je iz Gradske uprave Bijeljina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije