Pozornica

"Seviljski berberin" pred banjalučkom publikom u martu

"Seviljski berberin" pred banjalučkom publikom u martu
Foto: N.N. | "Seviljski berberin" pred banjalučkom publikom u martu

BANJALUKA - Na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci u prvoj polovini marta publici će biti predstavljena opera "Seviljski berberin" Narodnog pozorišta iz Beograda, rekao je Srni direktor nacionalnog teatra Srpske Nenad Novaković.

Novaković je rekao da je dogovoreno i da u aprilu bude odigrana baletska predstava "Ko to tamo peva". Ove predstave će na repertoaru biti dva dana, tako da što veći broj posjetilaca bude u prilici da ih pogleda. Riječ je o predstavama koje mi, kao dramsko pozorište, nemamo u produkciji", rekao je Novaković.

On je naveo da su u skladu sa kapacitetima scene Narodnog pozorišta Srpske u opciji bile i operske predstave "Čarobna frula" i "Slepi miš", te baletska "Krcko Oraščić".

Novaković je dodao da će Narodno pozorište Republike Srpske, zauzvrat, sa svojim dramskim predstavama gostovati u Narodnom pozorištu u Beogradu.

"Osim što ćemo naše glumce i svoj rad predstaviti zahtjevnoj beogradskoj publici, veliki značaj ima i to što će se na našoj sceni pojaviti opera i balet, kao prvi korak ka edukovanju publike i isticanju ozbiljnih razmišljanja o zasnivanju opere, a potom i baleta u Narodnom pozorištu Srpske", rekao je Novaković.

On je istakao da poseban problem, kada je riječ o organizovanju ovih predstava, predstavlja kapacitet pozorišne sale i scene u Narodnom pozorištu Srpske.

"Taj kapacitet naša publika je odavno prevazišla, te smo u ozbiljnim razmišljanjima i planovima da u narednom trogodišnjem periodu Republika Srpska dobije novu multifunkcionalnu pozorišnu salu nacionalnog teatra", kaže Novaković.

Prema njegovim riječima, gostovanje operskih i baletskih predstava iz Beograda biće prilika da se odredi šta je sve potrebno da se uvedu novine u pozorišnoj ponudi Srpske.

Saradnja Narodnog pozorišta Republike Srpske i Narodnog pozorišta iz Beograda dogovorena je protokolom o saradnji, koji je u decembru potpisan u okviru Memoranduma o saradnji Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpke i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije