Pozornica

"Susreti pozorišta":Festival završen, ne zna se ko preuzima nagrade

"Susreti pozorišta":Festival završen, ne zna se ko preuzima nagrade
Foto: N.N. | "Šindlerov lift"

BRČKO - Ovogodišnji, 38. "Susreti pozorišta/kazališta" u Brčkom završeni su danas saopštavanjem imena nagrađenih, međutim posljednjeg dana festivala nije bilo poznato ko će od nagrađenih preuzeti priznanja s obzirom na to da su sve pozorišne kuće odlučile da nastupe na festivalu, ali da ne budu u njegovom takmičarskom dijelu.

Takvu odluku donijeli su zbog člana žirija, tačnije glumca Branislava Lečića, kojeg je glumica Danijela Štajnfeld optužila za silovanje.

Jakov Amidžić, direktor festivala, danas je saopštio da je žiri, iz kojeg je prethodno istupio Amir Imširević, a uz Lečića je o nagradama odlučivao i Robert Raponja da u konkurenciji predstava sa područja Bosne i Hercegovine nagrada za najbolju mladu glumicu pripadne svim djevojčicama iz predstave "Šindlerov lift" u produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, dok je nagrada za najboljeg mladog glumca pripala svim dječacima u istoj predstavi.

Nagrada za muziku pripala je Ireni Popović za predstavu "Šindlerov lift", koja je odmah u petak saopštila da odbija da primi ovo priznanje, dok je nagrada za kostim pripala Ivani Ristić za predstavu "Derviš i smrt" Narodnog pozorišta RS iz Banjaluke. Žiri je odlučio da je najbolju scenografiju napravila Adisa Vatreš Selimović u predstavi "Šindlerov lift", koja ima i najbolju žensku ulogu, koju je iznijela Maja Izetbegović, dok je najbolju mušku ulogu iznio Željko Erkić u predstavi "Derviš i smrt" Narodnog pozorišta RS.

Za najbolju režiju priznanje nosi Kokan Mladenović, i to za komad "Šindlerov lift", a nagradu Zlatna statua Vijećnice i grada Brčkog dobila je predstava "To nikada nije bilo" Narodnog pozorišta Sarajevo.

Amidžić je dalje saopštio da je gran-pri "Susreta" za najbolju predstavu dobio komad "Šindlerov lift", dok su gran-pri za najbolju žensku, odnosno mušku ulogu dobili Anja Šovagović Despot, za rolu u predstavi "Usidrene", produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split, Gradsko kazalište Gavela i HNK Zadar i Slaven Vidak, za ulogu u predstavi "To nikada nigdje nije bilo" Narodnog pozorišta Sarajevo.

Direktor "Susreta" zahvalio je svim teatrima koji su ipak odlučili da izvedu svoje predstave, ali je napomenuo da neće biti dodjele jer oni ne znaju ko će od dobitnika prihvatiti nagrade.

"Mi kao organizatori smo dužni da ispoštujemo procedure, bez obzira na kontroverze koje su pratile ovogodišnje izdanje. Sačekaćemo da se sve malo slegne, kako bismo napravili bilans i onda ćemo da kažemo ko su oni koji su prihvatili nagrade. Daćemo mogućnost i pozorišnim kućama, ali i glumcima da jedno kratko vrijeme razmisle i donesu konačnu odluku", istakao je Amidžić.

Jakov Amidžić
Jakov Amidžić

Ipak, reditelj predstave "To nikad nigdje nije bilo" Dino Mustafić saopštio je u petak da on, kao ni Narodno pozorište Sarajevo, ne žele prihvatiti nagradu Zlatna statua Vijećnice i grada Brčkog koja je pripala ovom komadu.

Ovogodišnje izdanje "Susreta pozorišta/kazališta" u Brčkom otvoreno je 18. novembra predstavom "Usidrene" Hrvatskog narodnog kazališta Split. Prve reakcije uslijedile su dan kasnije, nakon izvođenja predstave "64" beogradskog Ateljea 212, kada je rediteljka Alisa Stojanović pročitala proglas kojim je poručila da su "predstavu odigrali isključivo zbog poštovanja prema publici, ali da se povlače iz ostalih festivalskih aktivnosti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije