Vizuelna umjetnost

Izložba Milomira Kovačevića Strašnog otvara "Dane frankofonije" u "Galeriji plus"

Izložba Milomira Kovačevića Strašnog otvara "Dane frankofonije" u "Galeriji plus"
Foto: Ustupljena fotografija | Izložba Milomira Kovačevića Strašnog otvara "Dane frankofonije" u "Galeriji plus"

BANJALUKA - Francuski institut u BiH u saradnji sa Muzejem savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) organizuje niz dešavanja povodom obilježavanja "Međunarodnih dana frankofonije".

"Dani frankofonije" ove godine će započeti izložbom fotografija "Luvr noću" Milomira Kovačevića Strašnog u četvrtak u 18 časova u "Galeriji plus", izložbeno-prodajnom salonu Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Nakon otvaranja izložbe "Dani frankofonije" će i zvanično biti otvoreni u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, gdje će se prisutnima obratiti Kristin Tudik, francuska ambasadorka u BiH, Sarita Vujković, direktorica MSU RS i Milomir Kovačević Strašni, umjetnik i autor izložbe.

"Publika će nakon obraćanja i svečanog koktela moći da pogleda projekciju filma 'Francuski ministar' u režiji poznatog režisera i scenariste Bertrana Tavernijea. 'Dani frankofonije' u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske trajaće od 23. marta do 23. aprila, gdje će se svakog četvrtka prikazivati filmovi francuske kinematografije", saopšteno je iz MSU RS.

Takođe, iz ove ustanove detaljnije su obavijestili o izložbi "Luvr noću".

"Fotografije Milomira Kovačevića Strašnog su nastajale u periodu od 2008. do 2010. godine, u vrijeme kada je poznati svjetski muzej 'Luvr' uvodio produženo radno vrijeme do 22 časa dva puta sedmično, te u svrhu tadašnje promocije ove promjene, poznati BiH umjetnik Milomir Kovačević Strašni je na poziv muzeja napravio seriju fotografija muzeja i eksponata u noćnom ambijentu. Zamisao je bila da se urade fotografije različite od trenda, bez studijskih uslova i savršenog svjetla", saopštavaju iz MSU RS kako je nastao ciklus "Luvr noću", koji se sastoji od oko sedamdeset crno-bijelih fotografija.

Fotografije su korištene u promotivnim aktivnostima muzeja, bile su dio plakata kojima je bio oblijepljen cijeli "Luvr", a nalazile su se i u pariskom metrou.

"Umjetnik je izborom crno-bijele fotografije uspio da postigne intenzitet kontrasta, ali i da na taj način posmatračima pruži svojevrsno 'putovanje kroz vrijeme'.  Banjalučka publika će nakon Sarajeva, Trebinja i Mostara prvi put imati priliku da vidi ove fotografije objedinjene na izložbi 'Luvr noću'", kažu iz MSU RS.

Milomir Kovačević Strašni rođen je u Čajniču 1961. godine. Od početka karijere uglavnom se posvetio snimanju slika uličnog života i atmosfere kulturnih dešavanja u Sarajevu. Godine 1995. odlazi u Pariz, gdje je nastavio da se bavi fotografijom i učestvuje na mnogobrojnim izložbama.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije