Vizuelna umjetnost

Korona trajno zatvara prvi evropski Muzej digitalne umjetnosti

Korona trajno zatvara prvi evropski Muzej digitalne umjetnosti
Foto: muda.co | Korona trajno zatvara Prvi evropski Muzej digitalne umjetnosti

Snažno pogođen pandemijom virusa korona, prvi evropski fizički muzej posvećen digitalnoj umjetnosti, Muzej digitalne umjetnosti u Cirihu, zauvijek će se zatvoriti krajem jula.

"Teška srca Muzej digitalne umjetnosti danas najavljuje svoje prevremeno zatvaranje krajem jula 2020. godine. Ostavljen sa visokim troškovima zakupa, neprofitni projekat je primoran na preuranjeni kraj", napisala je predstavnica Muzeja digitalne umjetnosti u saopštenju.

U martu su muzeji širom Švajcarske bili prinuđeni da se privremeno zatvore zbog pandemije kovida-19. Za razliku od većine drugih muzeja u zemlji, Muzej digitalne umjetonosti se nije oslanjala na upravljanje javnim sredstvima, već je umjesto toga radila na plaćenim ulaznicama i privatnim donacijama. Bez ikakvih prihoda tokom pika pandemije i rijetkih posjeta otkako su muzeji ponovo otvoreni u maju, troškovi zakupa Muzeja brzo su potrošili srezerve.

"Poglavlje se zatvara, ali naša strast prema digitalnoj umjetnosti opstaje. Izuzetno smo ponosni na ono što smo postigli i zahvaljujemo svim ljudima koji su vjerovali u ovaj projekat i podržavali nas na različite načine tokom prethodnih pet godin", napisali su u izjavi osnivači Muzeja Karoline Hirt i Kristian Eter.

(pcpress.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije