Vizuelna umjetnost

Nastradali svi zagrebački muzeji i galerije

Nastradali svi zagrebački muzeji i galerije
Foto: N.N. | Nastradali svi zagrebački muzeji i galerije

ZAGREB - Zemljotres koji je pogodio Zagreb u ponedjeljak ujutru među ostalim objektima oštetio je gotovo sve muzeje ovog grada, a šteta na institucijama kulture nastala usljed podrhtavanja tla tek se procjenjuje.

Muzej za umjetnost i obrt, Muzej savremene umjetnosti, Moderna galerija, Muzej Mimara, Klovićevi dvori, Arheološki muzej Zagreb i Umjetnički paviljon nisu pošteđeni u zemljotresu.

"Oštećenja su po cijeloj zgradi, ali najveća šteta je nastala od tri velika dimnjaka koja su pala, povukla krovište i sve se urušilo. Svuda su pukotine, žbuka, predmeti u postavi su oštećeni. Osim temeljite obnove cijele zgrade, bojim se da muzej neće na ovaj način više biti u upotrebi, barem je to moja procjena", riječi su Miroslava Gašparovića, direktora Muzeja za umjetnost i obrt, čija je zgrada izgrađena davne 1888. godine i u čijem se fundusu čuva 100.000 predmeta lijepih i primijenjenih umjetnosti od 13. vijeka do danas. Po riječima Gašparovića, štetu nastalu na umjetninama teško je procijeniti.

"Uništeno je dosta, stradala je, doznajemo, kolekcija satova. Uništeni su podni barokni sat izrađen u Londonu oko 1710. urara Richarda Colleyja, alabasterni francuski sat sa stupovima iz 1810. urara Francoisa Bouteta, figuralni sat s prikazom Alfeja i Aretuze datiran od 1820. do 1830, a svi su se nalazili na trećem spratu muzeja", ističe Gašparović.

Na zagrebačkoj Mimari nije tolika šteta, ali su ipak popucali zidovi i oštećen je cijeli strop velike reprezentativne dvorane na drugom spratu.

"Što se tiče umjetnina stradao je vrijedan japanski tanjir, dva predmeta iz zbirke stakla, skulptura Ivana Krstitelja i nekoliko vitrina u kojima su, srećom, sačuvani predmeti. Pregledani su depoi, u njima je sve u redu. Depoi su se pokazali očito sigurnima, bez obzira na problem njihove skučenosti od kojeg pate svi muzeji u Zagrebu", kazala je Lada Ratković Bukovčan, direktorica Mimare.

Umjetnički paviljon je takođe pretrpio znatnu štetu.

"Iako nisam stručnjak u tom području, rekla bih da je napuknućima zidova narušena statika zgrade. Stoga sam zabranila svim djelatnicima da iz bilo kojeg razloga dolaze u Paviljon, iako im to ionako nije dozvoljeno zbog situacije s virusom korona", rekla je Jasminka Poklečki Sošić, direktorica Umjetničkog paviljona.

I Muzej savremene umjetnosti pretrpio je oštećenja kako na samoj zgradi, tako i na muzejskoj građi, dok u Galeriji Klovićevi dvori nema većih oštećenja, osim na krovu. Usljed zemljotresa, saopšteno je iz Muzeja savremene umjetnosti, nastala je poplava u izložbenim prostorijama, a voda je oštetila stropove i podove.

Šteta je nastala i u Modernoj galeriji kako na samoj zgradi, tako i na umjetninama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije