Vizuelna umjetnost

Projekat "Moja okolina - moje stvaralaštvo" uključiće djecu sa posebnim potrebama

Projekat "Moja okolina - moje stvaralaštvo" uključiće djecu sa posebnim potrebama
Foto: N.N. | "Fenix Art" priprema projekat "Moja okolina - moje stvaralaštvo"

​BANJALUKA - "Moja okolina - moje stvaralaštvo" naziv je projekta koji do kraja oktobra tekuće godine obuhvata radionice i produkciju kratkih dječjih animiranih filmova koje stvaraju djeca sa posebnim potrebama uz pomoć svojih mentora.

"Trenutno smo u fazi pretprodukcije, a s radionicama krećemo na proljeće. U projektu će učestvovati djeca koja su na liječenju u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju 'Dr Miroslav Zotović', djeca iz Centra za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Banjaluka i mališani iz Udruženja 'Down sy i mi'", kazala je Dragana Protić iz Asocijacije za vizuelne umjetnosti "Fenix Art" iz Banjaluke, koja uz podršku Vlade Švajcarske sprovodi ovaj projekat.

Plan je da se nakon urađenih radionica naprave dva kratka dječja eksperimentalno-animirana filma čiji će sadržaj biti baziran na idejama djece koja učestvuju u radionicama. Ovo je jedna od takozvanih malih akcija u kulturi, gdje se djeca uključuju u društvo kroz filmsko stvaralaštvo. 
"Naše društvo je ekonomski veoma loše pozicionirano, pa se takvi sadržaji sve slabije nude. Zbog ovakvog osiromašenja društva došlo je do potiskivanja i pojedinaca i grupa koji nisu u mogućnosti da sami učestvuju u kulturi. To je dodatno povećalo jaz između onih koji učestvuju i onih koji nisu u mogućnosti da učestvuju", kaže Protićeva, ističući da je njena namjera da se uradi i kratki dokumentarni film o sprovedenim aktivnostima, djeci, njihovim roditeljima, pedagozima i zdravstvenim radnicima koji su učesnici ovog projekta. Film će biti prilika, dodaje Protićeva, da oni naglase ono što smatraju da je potrebno za njihovu djecu i njihovu instituciju u budućnosti, odnosno šta im je neophodno kako bi se uticalo na poboljšanje kvaliteta života ovih kategorija, što je ujedno i glavni cilj ovog projekta.

Radionice predstavljaju rad sa materijalima za modelovanje pomoću kojih djeca rade na razvoju motorike ruku. Kroz rad na filmu bi postali kreativni stvaraoci. S obzirom na to da su filmovi sredstvo dostupno široj publici, zaključuje Protićeva, daje se mogućnost da se vidi njihovo kreativno izražavanje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije