Vizuelna umjetnost

U MSU RS otvorena izložba "25 godina Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci"

U MSU RS otvorena izložba "25 godina Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci"
Foto: Ustupljena fotografija | U MSU RS otvorena izložba "25 godina Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci"

BANJALUKA - Izložba "25 godina Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci (UNIBL)", kojom se proslavlja važan jubilej - dvadeset pet godina od osnivanja Akademije umjetnosti u Banjaluci, otvorena je u četvrtak uveče u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS).

Publici je predstavljeno osamdeset djela svih 50 nastavnika i saradnika koji rade i koji su radili na studijskom programu likovne umjetnosti, čiji se umjetnički radovi mogu posmatrati kao sastavni dio nastavnog procesa od osnivanja Akademije umjetnosti do danas.

Izložbu je svečano otvorio Željko Budimir, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, a pred krcatim muzejom prisutnima su se obratili Sarita Vujković, direktorica MSU RS, Dragana Purković Macan, dekanica Akademije umjetnosti u Banjaluci i Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci.

"Ovo je izložba koju smo dugo očekivali, a koja predstavlja djela svih profesora koji su dosad predavali na likovnom odsjeku Akademije umjetnosti u Banjaluci. Ono što posebno želim da naglasim jeste da su na izložbi i djela onih profesora koji su bili osnivači Akademije, a koji danas nisu sa nama. Izložba je rezultat zajedničkog rada Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i Akademije umjetnosti i iza nas je jedan izuzetan proces na koji smo ponosni", kazala je Sarita Vujković, naglasivši da su Muzej i Akademija povezani još od osnivanja Akademije, te da je saradnja ove dvije institucije na ponos Republike Srpske, likovnom i umjetničkom životu na ovom prostoru. Izložba će, kako je dodala, imati bogat prateći program u vidu koncerata i predstava, što je, navodi Vujkovićeva, prilika da se godina jubileja posebno obilježi.

Direktorica MSU RS je otkrila da će rad Akademije umjetnosti kroz ovu izložbu biti predstavljen i učenicima završnih razreda srednjih škola u Banjaluci, koji su u fazi biranja svog budućeg poziva.

"Prije 25 godina je osnovana Akademija umjetnosti sa plemenitom vizijom da obrazuje kadar u oblasti umjetnosti. Danas smo, nakon 25 godina, na ovom mjestu da vidimo rezultate toga rada. Skoro da je nezamisliva kulturna i umjetnička scena bez naših bivših studenata koji su danas kreatori kulturnog i umjetničkog života u Republici Srpskoj. Večeras imamo čast da vidimo djela 50 univerzitetskih profesora likovnih umjetnika koje smo sabrali na ovom izuzetnom mjestu u Muzeju savremene umjetnosti", istakla je prilikom otvaranja izložbe Dragana Purković Macan, posebno zahvalivši direktorici i radnicima MSU RS na saradnji, te profesorima Akademije umjetnosti Mladenu Miljanoviću, Borjani Mrđi, Miodragu Manojloviću i svima koji su učestvovali u organizaciji izložbe, koja je, kako će zaključiti, bila komplikovana i teška.

Radoslav Gajanin je potom izašao za govornicu, istakavši da je Akademija umjetnosti jedna od značajnijih i zasigurno najljepših članica Univerziteta u Banjaluci.

"Od svog osnivanja, dakle od 1998. godine, do danas Akademija umjetnosti ostvarila je napredak na svim studijskim programima. Ono što činimo zajedno sa Vladom Republike Srpske, naročito sa našim resornim ministarstvom, jeste da iz godine u godinu stvaramo bolje uslove studiranja i na drugim članicama, a posebno na Akademiji umjetnosti. To ćemo raditi i u budućnosti. Kao što znate, u postupku je završetak studentskog kulturnog centra Univerziteta u Banjaluci, koji će biti dio naše Akademije umjetnosti. Samim tim će biti dodatno poboljšani uslovi izvođenja nastave na sva tri studijska programa Akademije, i u oblasti dramske umjetnosti i u oblasti muzičke i svakako likovne umjetnosti", istakao je rektor Gajanin.

Željko Budimir je govor započeo obraćajući se prisutnima ne kao ministar nego kao kolega.

"Vidim ovdje kolege sa Univerziteta u Banjaluci i sa drugih univerziteta koji su pomogli rad Akademije umjetnosti u prethodnom periodu. Nekad se čini da su jubileji od 25 godina kratki, a ovaj jubilej jeste jubilej borbe, stasavanja i izrastanja Republike Srpske i Akademije umjetnosti, koja nastaje odmah poslije rata 1998. godine. Umjetnost daje smisao životu, a možete misliti u tim ranim godinama nastanka naše državne zajednice koliko je bilo značajno da se kroz umjetnički smisao Republika Srpska obogati", naveo je Budimir.

On je rekao da je stvaralaštvo često jednako važno, ako ne i važnije, od nauke.

"Umjetnici su oni vizionari koji češće i bolje sagledavaju stvarnost duše i pogledaju se u jedan duboki bunar smisla i emocija, od naučnika. Ta smisao i ta emocija je danas na platnu. Vizuelna umjetnost je posebno značajna i u svijetu i u dobu u kojem mi danas živimo, tako da se danas osjećam ponosnim zato što su i moje resorno ministarstvo i Vlada pomogli jedan ovakav događaj, gdje vidite osamdeset djela, vidite jedan trag u vremenu koji će pokazati da je Univerzitet u Banjaluci jedna ozbiljna obrazovna institucija", ispričao je Budimir, proglasivši izložbu otvorenom. Izložba će biti otvorena do 26. aprila ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije