Vizuelna umjetnost

U Užicu otvorena izložba "Banjaluka 1918"

U Užicu otvorena izložba "Banjaluka 1918"
Foto: Srna | U Užicu otvorena izložba "Banjaluka 2018"

U Arhivu grada Užica danas je otvorena izložba arhivskih dokumenata "Banjaluka 1918" Arhiva Republike Srpske, čime je nastavljena dugogodišnja izuzetno uspješna saradnja ove dvije institucije.

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković izjavila je da je izložbu Arhiv Republike Srpske pripremio povodom 100 godina od okončanja Velikog rata, te da je banjalučka publika imala priliku da je vidi u novembru 2018. godine.

"Riječ je o arhivskoj izložbi dokumenata koja oživljava sjećanje na dugo čekanu slobodu i dane sreće zbog oslobođenja Banjaluke koja je vijekovima bila pod okupacijom, prvo Turske, a potom Austrougarske carevine", rekla je Đakovićeva Srni.

Ona je navela da je novembar 1918. godine u gradu na Vrbasu doživljen kao mjesec oslobođenja, a da je srpsko, ali i muslimansko stanovništvo iskreno pozdravilo dolazak srpske vojske u Banjaluku i tako proslavilo dugo čekanu slobodu.

"Narodno vijeće Banjaluke je 27. novembra 1918. godine donijelo odluku o prisajedinjenju Kraljevini Srbiji, što je bila i želja Banjalučana", podsjetila je Đakovićeva.

Ona je naglasila da 100 godina kasnije postoji granica između Republike Srpske i Srbije, što svjedoči o turbulentnosti i promjenljivosti ovih prostora.

"Činjenica je da je za 150 godina kroz Banjaluku prošlo čak sedam država, što je posljedica međunarodnih sporazuma, ali i svjetskih ratova", navela je Đakovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije