Vizuelna umjetnost

Zmijanjski vez predstavljen u Litvaniji

Zmijanjski vez predstavljen u Litvaniji
Foto: N.N. | Zmijanjski vez predstavljen u Litvaniji

​KLAJPEDA - Zmijanjski vez kao prvi element iz Bosne i Hercegovine upisan na UNESCO listu nematerijalne kulturne baštine, predstavljen je na međunarodnom festivalu "Lauksnos", koji se bavi nematerijalnom baštinom i koji je završen u nedjelju uveče u litvanskom gradu Klajpeda.

Festival je svečano završen uz finalna predstavljanja zemalja učesnica, a posjetioci su imali priliku susresti se s različitim kulturama iz Albanije, Argentine, Jermenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Indije, Irske, Italije, Litvanije, Poljske, Srbije i Ukrajine. Bosnu i Hercegovinu predstavio je stručni tim Muzeja Republike Srpske, muzejska savjetnica etnolog Danijela Đukanović, autor međunarodno poznate izložbe "Zmijanjski vez - nematerijalno kulturno nasljeđe čovječanstva", sa stručnom saradnicom za komunikacije i promociju Muzeja Anom Brataševec i saradnicom Muzeja RS Svjetlanom Marković, autorom radionica zmijanjskog veza.

"U periodu od 11. do 14. jula 2019, na festivalu su održane prezentacija i šest radionica zmijanjskog veza. Prezentacija zmijanjskog veza je za publiku festivala održana na gradskom trgu, a velika zainteresovanost posjetilaca za radionice na štandu Bosne i Hercegovine još jednom je potvrdila da je bezvremena ljepota zmijanjskog veza u njegovom univerzalnom jeziku koji razumiju ljudi svih kultura", saopšteno je iz Muzeja RS.

Podsjećamo, Muzej RS već godinama učestvuje u projektima regionalnog i međunarodnog karaktera, a najznačajniji projekat za promociju nematerijalnog kulturnog nasljeđa je nominacija zmijanjskog veza, 2013. godine, na UNESCO reprezentativnu listu svjetskog nematerijalnog nasljeđa čovječanstva, te upis ovog elementa na istu listu 2014. godine.

Izložbi "Zmijanjski vez - nematerijalno kulturno nasljeđe čovječanstva", prethodio je niz značajnih projekata prilikom kojih je zmijanjski vez promovisan u evropskim zemljama, da bi nakon realizovanja postavke i upisa na UNESCO listu gostovanja bila nastavljena i postajala sve značajnija. Jedno od najznačajnijih bilo je gostovanje pomenute izložbe prošle godine u Moskvi.

"Smatramo da upis zmijanjskog veza na UNESCO listu treba da bude promovisan na najvišem nivou i prezentovan svjetskoj kulturnoj javnosti. Obaveza države potpisnice UNESCO konvencije o zaštiti nematerijalnog kulturnog nasljeđa je da štiti, promoviše, prezentuje i finansijski podrži sve aktivnosti koji se odnose na upisani element. Svake dvije godine podnosimo izvještaj UNESCO-u na koji način štitimo, promovišemo i prezentujemo upisani element. Pomoć naših diplomata u svijetu preko ambasada BiH i Predstavništva Republike Srpske je od izuzetnog značaja u prezentovanju kulturne baštine", kazala je Danijela Đukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije