Ljubav i seks

Žene zvocanjem skraćuju život muškarcima dokazali naučnici

Žene zvocanjem skraćuju život muškarcima dokazali naučnici
Žene zvocanjem skraćuju život muškarcima dokazali naučnici
N.N.

Istraživanje sprovedeno u Danskoj koje je obuhvatilo je 9857 osoba od 36 do 52 godine, pokazalo je da postoji povišena stopa smrtnosti muškaraca u vezama ili brakovima u kojima postoje česti konflikti koje izazivaju žene.

315 muškaraca je umrlo od stresa za koji se pretpostavlja da je nastao zbog svađe sa partnerkom. Istraživanje pokazuje da je zbog nezadovoljavajućeg zajedničkog života kod muškaraca srednjih godina čak tri puta povećan rizik od smrti.

"Muškarci, za razliku od žena, imaju manje osoba sa kojima mogu da podele svoje brige. Poverljive razgovore o privatnim temama vode tek sa nekoliko prijatelja ili članova porodice, a ima i onih muškaraca koji nikada o tome ne razgovaraju. To je mogući razlog za povišenu stopu smrtnosti među muškarcima" rekla je doktorka Rike Lund iz Odeljenja za javno zdravlje Univerziteta u Kopenhagenu.

Doktorka Lund kaže da je muškarcima partnerka često jedina osoba kojoj žele da se povere. Kada ona postane glavni uzrok briga i nerviranja, muškarci postaju depresivni, a to može biti pogubno po njihovo zdravlje.

Muškarci pod stresom su skloni brzoj hrani, alkoholu, muči ih nesanica, a to narušava zdravlje. Dansko istraživanje je pokazalo da se žene za razliku od muškaraca manje uznemiravaju kada im partner pridikuje i da njegovo zanovetanje ne utiče negativno na zdravlje partnerke.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije