Horoskop

Pet uzroka bolova u testisima

Pet uzroka bolova u testisima
Foto: Image by StockSnap from Pixabay | Pet uzroka bolova u testisima

Čak i ako imate dovoljno sreće da vas nikada nisu udarili između nogu, postoji više načina da osjetite bol ovog, izuzetno osjetljivog dijela tijela.

U stvari, "bol u testisima toliko je čest, da je vjerovatno da su svi muškarci, u nekom trenutku svog života, doživjeli ovu vrstu bola", kaže Jamin Brahmbat, direktor direktora Klinike PUR, u Španiji, specijalizovane za urologiju i muško zdravlje.

Kada povrijedite testise, možete odmah pomisliti na rak testisa. Ali u stvari, "većina slučajeva raka testisa je bezbolna i u većini slučajeva se otkriva napipavanjem kvržice", kaže Brahmbat.

Ako je druga opcija koja pada na pamet seksualno prenosiva bolest, znajte da ćete najčešće u ovim slučajevima osjećati bol prilikom mokrenja, a ne baš u testisima, iako je veza moguća.

Dakle, ako nije rak ili polno prenosiva bolest, zašto testisi bole? Pročitajte ovde pet mogućih hipoteza.

Uvrtanje testisa

Uvrtanje testisa nastaje kada se krvni sud koji spaja testis sa tijelom uvrti i prekine dotok krvi u testis. Do uvrtanja može doći usljed napornog vježbanja, u seksu ili čak tokom sna. Pored bola i otoka, primjetićete da se testis nalazi u neprirodnom položaju, a može se javiti i povrćanje. U određenim slučajevima doktori mogu da odviju testise, a nekada je potrebno operativno rješavanje.

Kamen u bubregu, zatvor, hernia ili problemi sa stomakom

Nervi koji idu ka donjem dijelu tijela (uključujući i testise) mogu doći iz stomaka, bubrega i digestivnog trakta. Ako imate zatvor, "otpad" koji nije eliminisan može da izvrši pritisak na te nerve.

Isto je ako imate kamen u bubregu. Ako imate herniju ili ste bili podvrgnuti operaciji, nervi takođe mogu nateći i prouzrokovati novu reakciju u tom području.

To se naziva još i "upućenim bolom", čiji uzrok nema veze sa testisima, ali se u tom dijelu osjeća.

Bol u testisima zbog vazektomije

Bolovi koji se javljaju posle vazektomije – hirurškog postupka kontrole rađanja – su vrlo rijetki, ali mogu se pojaviti. U stvari, prema onome što je objašnjeno u Američkom udruženju za urologiju, hronični bol u testisima se javlja samo kod 1 ili 2% muškaraca koji se podvrgnu proceduri.

Stručnjaci nisu sigurni šta je uzrok, ali to možda ima veze sa oštećenjem nervnih struktura.

Hidrocela

Kada pogledate anatomiju testisa, ono što vidite su u osnovi kuglice koje vise u paru. "Konopci" o kojima vise, imaju krvne sudove, nerve i tkiva.

Oko testisa se nalazi i malo slobodne tečnosti. Kada se pojavi višak tečnosti u testisu,može da nastane hidrocela.

"Sama hidrocela obično nije bolna, ali muškarci mogu osećati da su im testisi natečeni", kažu na klinici Maio. Hidrocela sama nestaje u roku od 6 mjeseci, uglavnom. U nekim slučajevima je potrebna operacija. Provjerite sa doktorom.

Varikočele

Varikočela je proširenje vena u testisu. Zamislite ovaj problem kao gliste na testisima. Vjerovatno neće uzrokovati toliko bola koliko i nelagode. Simptomi zavise od stadijuma problema. Ako je u trećem stadijumu, simptomi će biti vidljiviji, a testisi će izgledati debelo i nepravilno. Ukoliko je u pitanju prvi stadijum, vjerovatno nećete ni primjetiti simptome. U težim stadijumima potreban je operativni zahvat.

(Men’s Health)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije