Horoskop

Savremeni meni za vaš mozak

Savremeni meni za vaš mozak
Foto: N.N. | Savremeni meni za vaš mozak

Vaš mozak je kao motor i potrebno mu je gorivo. Da ne bi pregorio, morate da jedete hranu koja će ga "podmazati".

U takvu hranu spada ona koja ima proteine, dobre masti, zatim cijele žitarice, voće i povrće bogato antioksidansima, antiinflamatorima, kaže doktorka Murali Doraisvami sa Instituta za neurološke nauke Univerziteta Djuk.

Nudimo vam savremeni meni za vaš mozak.

Doručak: Jaje i cijele žitarice

Jaja sadrže holin, veoma važan nutrijent koji potpomaže funkcije mozga; cele žitarice su bogate vlaknima i regulišu nivo šećera u krvi.

Užina: Šaka borovnica i 8 badema

Borovnice su bogate epikatehinom koji poboljšava krvnu sliku, raspoloženje i izoštrava pažnju. Bademi su pak bogati proteinima i vlaknima.

Ručak: 200 grama lososa sa salatom od pasulja

Losos je pun omega-3 masnih kiselina, koje odlično utiču na mentalno zdravlje. Pasulj je pun vlakana koji su vam potrebni za regulaciju šećera tokom dana.

Užina 2: 2 reda crne čokolade

Crna čokolada (sa najmanje 65% kakaa) bogata je flavonoidima, antioksidansima koji poboljšavaju mentalne funkcije, a sadrži i malo kofeina koji poboljšava koncentraciju.

Večera: Povrće sa karijiem i integralnim pirinčem

Bacite plavi patlidžan, luk, brokoli, crvene i žute paprike u vok da biste izvukli maksimum antioksidanasa koje posjeduju. Pospite ih karijem za antiinflamatorni efekat.

Užina 3: Šaka suvih višanja i jogurt

Višnje su odličan izvor melatonina- hormona koji reguliše pospanost. Jogurt je bogat proteinima i triptofanom, amino-kiselinom koja opušta nervni sistem.

(menshealth.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije