Muški kutak

Pratite nas na Google news

Tajlandski boks sport za cijelo tijelo

Tajlandski boks sport za cijelo tijelo
Foto: Ilustracija | Tajlandski boks sport za cijelo tijelo
N.N.

Otkrijte 5 apsolutno fantastičnih benefita koje treniranje tajlandskog boksa ima na naše tijelo.

Tajlandski boks (muay thai) je borilačka vještina koja dobija sve veću popularnost širom svijeta. Jedan od razloga tome je i činjenica da veliki broj slavnih glumaca i muzičara priznalo da kondiciju održavaju upravo trenirajući ovaj sport.

Treneri ovog sporta savjetuju polaznike da prvo akcenat stave na sticanje što boljih borilačkih tehnika a tek zatim nakon nekog vremena da probaju sa sparing partnerima. Ovo su neki od razloga zašto biste i vi trebali da isprobate tajlandski boks.

Smanjuje anksioznost

Možda na prvi pogled izgleda da će vam sparingovanje samo uvećati osjećaj anksioznosti, međutim sama borba će uticati na neki način relaksirajuće. Prije svega zbog činjenice da tokom sparinga nećete imati previše vremena za razmišljanje jer ćete konstantno reagovati na svaki protivnikov pokret. Taj intenzivni fokus će blagotvorno djelovati na eliminisanje svakodnevnog stresa. Ako nas borilački sportove uče nečemu, onda je to lekcija o tome koliko moramo da cijenimo sadašnji trenutak.

Unapređuje balans

Sve što od vas zahtijeva da stojite na jednoj nozi, poput nožnih udaraca u tajlandskom boksu, unapređuje vaš balans. Kada dođete do naprednog nivoa u ovom sportu bićete primorani da konstantno zadajete visoke udarce istom nogom. Ukoliko padnete ne samo da ćete zadobiti modrice, već ćete po pravilima izgubiti bodove kod sudija. Naime, sudije u ovom sportu ocjenjuju i gracioznost pokreta, tako da balans ima ključnu ulogu u treningu. Stoga je vrlo važno da pokažete izuzetnu kontrolu tijela tokom borbe.

Razvija brojne mišićne grupe

Za razliku od drugih borilačkih disciplina koje akcenat stavljaju na šake i stopala, tajlandski boks inkorporira i rad laktova, podkoljenice i koljena. „Krećete se, udarate i branite se iz različitih uglova, tako da su svi vaši mišići i energetski sistem aktivirani“, kaže personalni trener Den Roberts. Udarci nogama rade na vašem jezgru, kukovima i gluteusu, dok udarci rukama jačaju gornje ekstremitete i struk. Naravno s obzirom da je riječ o veoma zahtjevnom sportu trošićete i priličan broj kalorija.

Intenzivan kardio trening

Kardio trening nije šala. Već pomenuti poznati trener Den Roberts je trenirao ovaj sport na Tajlandu, a prije nego što je i počeo sa učenjem raznih tehnika, morao je da odradi 500 udaraca u džak. Zbog toga tajlandski bokseri ne samo da stiču mišićnu kondiciju već aktiviraju kompletan centralni nervni sistem i kardiovaskularni sistem. Da biste se pripremili za sve zahtjeve potebno je da redovno trčite, preskačete uže i pripremite svoje teijlo za stotine udaraca.

Izoštrava reflekse

Nažalost, vi nećete biti jedini koji će zadavati udarce laktom, isto to će pokušavati i vaš protivnik što znači da ćete morati da reagujete veoma brzo. Postoji veliki broj različitih udaraca u tajlandskom boksu i nekoliko načina da se odbranite od jednog pojedinačnog udarca.

Možete se sklanjati od udarca, blokirati ga ili zadavati kontraudarce. Morate da budete brzi u izboru defanzivnog pokreta što će zahtjevati refleksne reakcije, a upravo se refleksi popravljaju kada vaš mozak i mišići komuniciraju na efikasniji način. To će se na kraju odraziti da bolje reagujete u svakodnevnim situacijama na brži način, posebno pod pritiskom.

(menshealth.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije