Muški kutak

Tri pravila za uspješnu kupovinu muških odijela

Tri pravila za uspješnu kupovinu muških odijela
Foto: N.N. | Tri pravila za uspješnu kupovinu muških odijela
N.N.

Svaki muškarac bi trebalo u ormaru da ima barem jedno kvalitetno odijelo koje pristaje njegovoj tjelesnoj građi, ali ukoliko vam odijelo nije neophodno za svakodnevno i poslovno oblačenje, možda vam biranje i kupovina odijela neće biti lagan posao.

U tom slučaju najbolja opcija pri kupovini odijela je da posjetite neku od prodavnica odjeće koje imaju svoje eksperte za odijela - mnoge prodavnice na odjelima sa muškom garderobom imaju asistente koji će rado pomoći pri odabiru odijela, ali vas i uputiti u nekoliko važnih stvari koje se tiču odabira idealnog odijela za vašu figuru.

Kako bi vam iduća kupovina odijela prošla bez problema i kako biste došli u prodavnicu sa znanjem o onome na šta treba pripaziti, pratite tri osnovna pravila na koje treba da obratite pažnju.

Dužina rukava

Dužina rukava na sakou je takođe jako bitna te se često prave greške upravo na ovom koraku. Ukoliko spustite ruke pored tijela, dužina rukava treba ići jedan do 1,2 centimetra iznad košulje. Ukoliko vam sve ostalo kod odijela pristaje savršeno osim dužine rukava, nema potrebe za brigom: skraćivanje rukava nije težak posao za krojača.

Nogavice

Ukoliko su vam nogavice predugačke, materijal će se savijati i jednostavno neće lijepo izgledati. Nakon što obučete hlače, izujte cipele i dužina hlača treba da ide tačno do poda. Nakon što obujete cipele, s ovim trikom će hlače savršeno pristajati.

Naramenice

Naramenice na sakou treba da idu do granice do koje ide i struktura tijela ispod sakoa. Predugačke naramenice će se izgužvati i sako će izgubiti svoju siluetu, a sigurno nije dobro ni sa uskim naramenicama koje jednostavno govore da vam je odijelo malo. Na ovaj korak se treba posebno pripaziti jer je prepravka naramenica jedan od težih krojačkih zahvata.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije