TV

Nakon smrti Flojda počinje era edukacije djece o problemu rasizma

Nakon smrti Flojda počinje era edukacije djece o problemu rasizma
Foto: N.N. | Smrt Flojda mijenja šemu dječjih kanala: Počinje era edukacije djece o problemu rasizma

Nemiri koji potresaju SAD zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda uticali su na sve živote, pa tako i na roditelje koji su na velikom izazovu da objasne svojoj djeci problem rasizma. Tim povodom globalni kanal sa dječjim edukativnim programom "Nickelodeon" najavio je rad na novim programima koji će edukovati mališane, jer smatraju da su spremni da govore o ovoj temi.

"Imate pravo da budete viđeni, imate pravo da vas čuju i da vas poštuju kao građanina ovog svijeta", istakli su iz uprave ove televizije prije nego što su promijenili programsku šemu svoje televizije i na taj način pružili podršku pravdi, ravnopravnosti i ljudskim pravima.

Nakon ove objave globalni kanal je emitovao crni program širom svijeta ukupno osam minuta i 46 sekundi, što je jednako količini vremena kojom je policajac iz Minesote klečao na vratu Džordža Flojda. Flojdova smrt je pokrenula lavinu demonstracija i protesta širom SAD koji su doveli do brojnih sukoba sa policijom.

Predsjednik "ViacomCBS", kompanije koja stoji iza ovog programa, Kris Mekarti objavio je da će ova kuća da koristi svoje platforme da bi edukovala najmlađe gledaoce o rasnoj neravnopravnosti i nejednakosti. 

Narednog dana drugi kanali koji su pod istim krilom ove kompanije, BET, MTV, VH1, CMT i drugi su emitovali potresne crno-bijele video-snimke praćene riječima "Ne mogu da dišem", čime su najavili da se pridružuju borbi protiv rasizma. Prije objave ovog potresnog video-snimka, "Nickelodeon", čija su ciljana publika djeca i tinejdžeri, emitovao je emisiju "Deklaracija o dječjim pravima" koju je ova mreža stvorila prije 30 godina. Osnovna tema emitovanog programa je bila pravo na jednakost bez obzira na boju kože.

Mnogi gledaoci su slali poruke podrške ovoj mreži koristeći društvene mreže.

"Kada se ovo desilo, dobio sam priliku da razgovaram sa svojim šestogodišnjim sinom o tome šta se trenutno dešava. Nisam siguran da je razumio ovu tematiku, ali bitno je da konačno počnemo govoriti o tome. Ovo je sjajna stvar koju je uradio kanal 'Nickelodeon'", napisao je jedan korisnik Twittera.

Ipak ovakve objave nisu naišle na odobravanje kod drugih korisnika. Jedan broj Amerikanaca nije bio zadovoljan aktivizmom u koji se uključio "Nickelodeon", a mnogi su pisali da je kanal zbog ovoga izgubio jedan broj gledalaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije