TV

U subotu kreće emitovanje kviza "Nauči se čovječe": Do znanja kroz igru

U subotu kreće emitovanje kviza "Nauči se čovječe": Do znanja kroz igru
Foto: N.N. | Za vikend kreće emitovanje kviza "Nauči se čovječe": Do znanja kroz igru

Kviz "Nauči se čovječe", čija je premijera 28. septembra emotovaće se na programu RTRS-a, subotom od 20.15 časova prvi dio, te nedjeljom od 18.15 časova drugi dio.

TV kviz "Nauči se čovječe", jedan je od najvećih projekata RTRS-a. Sniman je u koprodukciji sa ETM produkcijom i u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture i Republičkim pedagoškim zavodom, i uz podršku predsjednice i Vlade Republike Srpske. Autori i voditelji projekta su poznati glumački par Nenad Okanović - Oki i Bojan Ivković-Boki.

"Ovakav način edukacije sa igrom je idealan, pogotovo za učenike od šestog do devetog razreda, uzrast koji obuhvata kviz. Sva pitanja su iz nastavnog plana i programa, što znači da kroz kviz i učimo. Nema sumnje da će ovaj projekt "zakovati" sve uz male tv ekrane kod kuće od 7 do 77 godina", istakla je Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske.

Trideset dvije škole iz 28 opština Republike Srpske, sa po dva tima od šestog do devetog razreda, pokazali su svoje znanje iz srpskog jezika, geografije, istorije i opšte kulture na smimanju u RTV Domu RTRS-a, u junu ove godine.

Savjetnici Republičkog pedagoškog zavoda pripremili su više od 2.000 pitanja iz nastavnog plana i programa ovih razreda.

"I za nas je to bio izazov. Cilj ovog kviza jeste da učenici dolaze do znanja kroz igru. Spojili smo vaspitno i obrazovno, a kroz snimanje su prošle gradske, prigradske, seoske škole. Nema malih, sve su velike, na svoj način", poručio je Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske.

Najvećem projektu, do sada realizovanom u studiju RTRS-a prethodile su višemjesečne pripreme. Samo za postavljanje najsavremenije tehničke opreme bilo je potrebno više od 100 ljudi. Sve se radilo u HD rezoluciji, i koristila se najsavremenija oprema kada je u u pitanju svijetlo, zvuk i kvalitet slike. U toku kviza je bilo "samo" 1.800 navijača i 192 učesnika. U toku prezentacije kviza i obilaska škola pređeno je 2.455 kilometara, i kao rezultat imamo preko 1.500 minuta obrazovnog i zabavnog programa za djecu.

"Ovaj kviz je za dobrobit svih, a ne samo RTRS-a. Međutim, djeca su na prvom mjestu. Imaćemo zaista vrhunski kviz. Hvala institucijama Republike Srpske, kao i sponzorima, koji su podržali ovaj projekat. Možemo da naglasimo da pobjedničku školu očekuje veliko iznenađenje, nagrada, ali neka to ostane tajna, do samog finala", rekao je Draško Milinović, generalni direktor RTRS-a, koji dodaje da će finale biti emitovano pred Novu godinu. Istakao je da je ovo jedan od najvećih projekata RTRS u koji je uloženo mnogo truda.

Generalni sponzor kviza je Prointer – Prokids, koji je prepoznao vrijednosti ovog kviza i koji vodeći se istim vrijednostima organizuje Prokids festival. PR prokids festivala, Mirjana Jukić pozvala je sve prisutne da dođu u međunarodnoj sedmici djeteta da posjete ovaj festival koji će se održati na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti RS.

Dugogodišnji prijatelj Radio-televizije Republike Srpske i kviza “Nauči se čovječe” je kompanija M:tel. Generalni direktor ove kompanije, Marko Lopičić kaže da će sa kreatorima i autorima ovog projekta razviti dodatne sadržaje, kao što je aplikacija za igricu, koja će uskoro biti dostupna.

U prvoj emisiji kviza koji je na programu u subotu od 20.15 časova, te nastavak u nedjelju 18.15 časova (ova nedjelja u 15.45 časova zbog finala EP u odbojci) učestvuju osnovne škole "Novak Pivašević" iz Stare Dubrave, "Nikola Tesla" iz Pilica, " Sveti Vasilije Ostroški" iz Trebinja i "Nikola Mačkić" iz Donje Previje.

Generalni sponzor kviza je Prointer- Prokids, a prijatelj kviza je kompanija m:tel.

Budite ovaj vikend, kao i sve naredne uz RTRS i kviz "Nauči se čovječe"!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije