Zanimljivosti

Kokoška godinama nosi zelena jaja

Kokoška godinama nosi zelena jaja
Foto: N.N. | Kokoška godinama nosi zelena jaja
Zlatan Čekić

SANSKI MOST - Na imanju poljoprivrednog proizvođača Ive Komljenovića, u selu Kijevo, desetak kilometara od Sanskog Mosta, kokoška već godinama nosi jaja zelene boje.

Komljenović kaže kako se radi o običnoj kokoški, graorki, koja je zelena jaja počela nositi prije četiri godine, a domaćin kaže da ne zna tačno šta je tome uzrok.

"Držim kokoške u slobodnom uzgoju, koji se danas rijetko praktikuje čak i na selu. Koke slobodno kljucaju po imanju i na obližnjim poljima, ne hranimo ih nikakvim koncentratima, a radi se o domaćim kokoškama", kaže ovaj domaćin.  Ipak, pretpostavlja kako uzrok zelenoj boji nije ishrana, jer smatra da bi u tom slučaju i druge kokoši također nosile jaja zelene boje.

"Moram reći kako su zelena jaja s mog imanja postala poznata ne samo u selu, nego i šire. Ljudi dolaze i traže ih, kažu kako imaju ljekovita svojstva, a neki tvrde kako im ona navodno pomažu u regulisanju šećera u krvi", navodi Komljenović. Kaže kako ih je i sam probao, te da se ni po čemu ne razlikuju od ostalih, običnih jaja.

Prema riječima veterinara, na boju jaja može uticati ishrana, ali u pitanju može biti i neki genetski ili metabolički poremećaj.

Nauka tvrdi da su kokoške, kao i ljudi, podložne stresovima i da mogu nositi jaja u manjem broju, ali da se može desiti da ih prestanu nositi, a u nekim slučajevima jaja mogu i da promijene boju. Komljenović kaže kako je u jednom trenutku posumnjao da su u pitanju ljubavni problemi, pa je donosio razne pijetlove, ali promjene nije bilo. Kokoška koja je nosila zelena jaja, nosi ih i dalje.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije