Scena

Bono: Izvinjavam se zbog podvođenja političarima

Bono: Izvinjavam se zbog podvođenja političarima
Foto: Tanjug/AP | Bono: Izvinjavam se zbog podvođenja političarima

Pjevač irske grupe „Ju tu“ (U2) Bono Voks izvinio se nakon što su neki članovi osoblja dobrotvorne organizacije „Van“ („One“), čiji je on suosnivač, optužili rukovodstvo za maltretiranje i zlostavljanje.

Među optužbama je i tvrdnja da je jedna radnica premještena na niže radno mjesto nakon što je odbila da „postane intimna“ sa neimenovanim zvaničnikom strane vlade, prenosi Bi-Bi-Si.

Prema optužbama, menadžer te žene je tom zvaničniku iznio „seksističke i sugestivne komentare“ o njoj.

„Izražavamo duboko žaljenje. Mrzim maltretiranje, to ne mogu da podnesem“, rekao je Bono za „Dejli mejl“.

On je naveo da je za te optužbe čuo u novembru, što ga je razgnjevilo, a Bi-Bi-Si precizira da je riječ o ispostavi organizacije u Johanesburgu.

„Moj tim i ja čuli smo pritužbe na nizak moral i loše rukovođenje… Šef kancelarije nije zaštitio zaposlene i ja moram za to da preuzmem izvjesnu odgovornost“, rekao je Bono Voks, dodavši da bi želio da se lično izvini osobama koje su zlostavljane.

Među drugim istaknutim članovima Upravnog odbore te dobrotvorne organizacije su i bivši britanski premijer Dejvid Kameron i visoka zvaničnica kompanija „Fejsbuk“ Šeril Sendberg, navodi Bi-Bi-Si.

Ta organizacija je osnovana 2004. godine s ciljem da se bori protiv ekstremnog siromaštva.

Izvršna direktorka organizacije „Van“ Gejl Smit saopštila je da su bivši zaposleni obavijestili organizaciju ranije ove nedjelje da pripremaju tužbu povodom tih pritužbi.

U saopštenju se navodi i da su u novembru na površinu izronila „istorijska pitanja“ maltretiranja kada su neki bivši zaposleni iz kancelarije te organizacije u Johanesburgu objavili svoje priče na društvenim mrežama.

„Istraga je pružila dokaze o neprofesionalnom ponašanju i, prije svega, onome što bih okarakterisala kao maltretiranje i omalovažavanje osoblja od kraja 2011. do 2015. godine u našoj službi u Johanesburgu“, rekla je Smitova.

Menadžerka je od članova osoblja tražila da u njenoj kući obavljaju kućne poslove, precizirala je Smitova.

Tvrdnja da je od jedne žene traženo da stupi u intimne odnose s jednim stranim zvaničnikom nije mogla da bude potkrijepljena dokazima, ali nije ni opovrgnuta, napomenula je ona.

Uz to, organizacija „Van“ otkrila je da njen afrički ogranak nije plaćao porez između 2010. i 2015. godine.

(novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije