Žuta hronika

Ed Širan optužen da mu je najveći hit plagijat: "Branio" se pjevanjem

Ed Širan optužen da mu je najveći hit plagijat: "Branio" se pjevanjem
Foto: Printscreen/Instagram/teddysphotos | Ed Širan na sudu zbog optužbi da je njegov hit plagijat: "Branio" se pjevanjem
N.N.

Britanski muzičar, Ed Širan pojavio se na sudu u Londonu zbog svog velikog hita "Shape Of You" iz 2017. godine.

Naime, zbog autorskog prava tužili su ga umjetnik Sami Čokri (Chokri), koji je poznatiji pod imenom Sami Svič (Switch) i njegov muzički producent Ros Odonog (Ross O'Donoghue) koji tvrde kako pojedini stihovi Širanove pjesme previše podsjećaju na stihove u njihovoj pjesmi "Oh Why" iz 2015. godine.

Širan je zato na suđenju otpjevao dio svoje pjesme koji je sporan, a zatim i pjesmu Nine Simone "Feeling Good" kako bi pokazao da ako pjeva dvije različite pjesme u istom tonalitetu, njihove melodije ipak mogu zvučati slično.

Advokat muzičara i njegovog producenta, rekao je da je Širan vjerovatno ranije čuo pjesmu te je iskopirao, a pjevač i njegovi saradnici su to porekli.

Advokat je opširno ispitivao nagrađivanog pjevača o procesu pisanja pjesme u oktobru 2016. godine s njegovim koautorima. Na sudu su se puštali i snimci Širana na kojima pjeva u različitim visinama.

Širan ja na sudu rekao i kako se 2016. godine povukao sa muzičke scene kako bi se fokusirao na stvaranje nove muzike te da nije aktivno pratio britansku muzičku scenu.

"Ja, Džoni i Stiv smo ovdje da očistimo naše ime", rekao je na sudu gdJe je ranije rekao da nikada prIJe nije čuo za muzičara koji ga tuži kao ni za njegovu pJesmu.

(Telegraf.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije