Scena

Porodica još ne može da preuzme tijelo Šabana Šaulića, datum sahrane nepoznat

Porodica još ne može da preuzme tijelo Šabana Šaulića, datum sahrane nepoznat
Foto: Arhivska fotografija | Porodica još ne može da preuzme tijelo Šabana Šaulića, datum sahrane nepoznat

Država Srbija, zajedno sa njemačkim institucijama sistema čini sve, kako bi se u slučaju pogibije Šabana Šaulića efikasno i bez prostora za špekulacije, obavili i razriješili neophodni poslovi, vezani za taj tragični događaj i transport preminulog u Beograd, saznaje Tanjug u njemačko-srpskim krugovima u gradu Bilefeldu, gdje je srpska muzička legenda izgubila život.

Da bi se bolje shvatio protokol jedne nesreće i cijeli niz birokratskih događaja i procedura oko transporta u domovinu preminulog Šaulića, mora se, između ostalog, uzeti u obzir način funkcionisanja njemačke države, federativnog sistema, jasne podjele vlasti i, što je najvažnije, nemiješanja jednih u prinadležnosti drugih.

Pošto je u pitanju saobraćajna nesreća sa smrtnim ishodom i pošto se čovjek koji je izazvao tu nesreću tereti za ubistvo, tijelo preminulog Šaulića nalazi se sada, prema njemačkom zakonodavstvu, praktično u ''vlasništvu'' državnog tužioca do završetka obdukcije, pa zato čak ni patolog nije mogao da ga pregleda- to je dio njemačke procedure i razlog zašto ni porodici nije bilo dozvoljeno da vidi svog pokojnog oca.

Državni tužilac je, naime, naredio da se tijelo iz bolnice premjesti u instituciju za sudsku medicinu, gdje će biti i obavljena obdukcija, kažu u Bilefeldu.

Zbog smrtonosnog ishoda saobraćajnog udesa, slučaj je preuzela njemačka kriminalistička policija, a drzavni tužilac zahtijevao obdukciju, koja je najavjena za četvrtak, 21. februara.

U Bilefeldu, gradu u čijoj blizini se dogodio saobraćajni udes, nemaju tim za obdukciju, pa ekipa sudskih medicinara dolazi iz Minstera, tako da će tim biti kompletiran do četvrtka, kažu u krugovima, uključenim u proceduru transporta za Beograd preminule srpske muzičke legende i navode da obe strane, i njemačka i srpska, ulažu maksimalne napore i rade, tako da se ne ostavlja prostor za špekulisanje.

Porodica bi trebalo ubrzo da može da vidi tijelo premunlog oca, navodi se u Bilefeldu i kaže da su od pogibije do danas njihove institucije u stalnom kontaktu sa Generalnim konzulatom Srbije koji je o svemu informisan. Navode da su predstavnicima konzulata i porodice bili omogućeni razgovori sa nadležnima u policiji, sa glavnim doktorom koja je vodila tim ukjučen u spasavanje srpskih drzavljana, državnim tužiocem, predstavnicima pokrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova....

Policija je, prema navodima uključenih u slučaj pogobije Šaulića, potvrdila da je auto u kome se nalazio pjevač usporio zbog situacije na putu i da je drugi auto direktno naletio na njih, tako da su udarili u bankinu.

Protiv Nijemca, koji je izazvao udes, po službenoj dužnosti krivično se goni, ali se i on zbog povreda nalazi u bolnici.

Kada je riječ o medicinskoj pomoći, pruženoj Šauliću, doktor koja je vodila tim je, kako saznaje Tanjug, rekla da je Šaulić sam izašao iz kola, bio svjestan i govorio ali ga nisu razumjeli jer je pričao na srpskom, ali su shvatili da se žalio da ga boli grlo i da mu se stanje pogoršavalo.

Radi pripreme za transport, ljekari su mu, prema njemačkim medicinskim standardima, dali sredstvo za uspavljivanje i unijeli u helikopter, poslije nesreće koja se dogodila u nedelju oko 6 sati i 45 minuta.

Odlučeno je da se Šaulić helikopterom prebaci u bolnicu, zbog procjene doktora na licu mjesta da je on bio najteže povrijeđen. On je prebačen u najveću i najbolje opremljenu kliniku u Bilefeldu. Ostala dvojica njegovih saputnika, prebačena su u druge dvije bolnice sanitetskim vozilima, kojih je zajedno sa vatrogasnim bilo 40 na mjestu nesreće.

Nadležni u institucijama u Bilefeldu tvrde da je Šaulić dobio najbolju moguću uslugu hitne pomoći u Njemačkoj, koja uključuje prevoz helikopterom i čitav tim ljekara.

U bolnicu u Bilefeldu stigli su oko osam sati ujutro, a poslije reanimacije su morali da otvore grudni koš i tada su vidjeli da je aorta pukla, što je medicinski nemoguće sanirati.

U nedelju u 10 sati u 25 minuta Šaulić je preminuo, kaže se u protokolu jedne nesreće dječaka rođenog prije 68 godina u šabačkoj mahali koji se vinuo do zvjezdanih visina i završio svoj život u Bilefeldu.

Ljekari su mišljenja da je pojas u autu od siline udarca zategao to mjesto, gdje je došlo do pucanja aorte, a doktor, koja je vodila medicinski tim je o cjelokupnom protokolu spasa dala svoje mišljenje policiji.

Njemačka policija potvrdila je i smrt vozača automobila Mirsada Kerića.

Kada je riječ o Slobodanu Stojadinoviću, trećem saputniku, za njega se kaže da je svjestan, ali ima teške povrede i prelome.

U najmnogoljudnijoj njemačkoj pokrajini Severnoj Rajni Vestfaliji sa više od 18 miliona ljudi u kojoj su mnogi građani Srbije našli ''uhlebljenje'', dolazak Šaulića uvijek je izazivao veliko interesovanje srpske dijaspore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije