Žuta hronika

Pratite nas na Google news

Porodica još ne može da preuzme tijelo Šabana Šaulića, datum sahrane nepoznat

Porodica još ne može da preuzme tijelo Šabana Šaulića, datum sahrane nepoznat
Foto: Arhivska fotografija | Porodica još ne može da preuzme tijelo Šabana Šaulića, datum sahrane nepoznat
Tanjug

Država Srbija, zajedno sa njemačkim institucijama sistema čini sve, kako bi se u slučaju pogibije Šabana Šaulića efikasno i bez prostora za špekulacije, obavili i razriješili neophodni poslovi, vezani za taj tragični događaj i transport preminulog u Beograd, saznaje Tanjug u njemačko-srpskim krugovima u gradu Bilefeldu, gdje je srpska muzička legenda izgubila život.

Da bi se bolje shvatio protokol jedne nesreće i cijeli niz birokratskih događaja i procedura oko transporta u domovinu preminulog Šaulića, mora se, između ostalog, uzeti u obzir način funkcionisanja njemačke države, federativnog sistema, jasne podjele vlasti i, što je najvažnije, nemiješanja jednih u prinadležnosti drugih.

Pošto je u pitanju saobraćajna nesreća sa smrtnim ishodom i pošto se čovjek koji je izazvao tu nesreću tereti za ubistvo, tijelo preminulog Šaulića nalazi se sada, prema njemačkom zakonodavstvu, praktično u ''vlasništvu'' državnog tužioca do završetka obdukcije, pa zato čak ni patolog nije mogao da ga pregleda- to je dio njemačke procedure i razlog zašto ni porodici nije bilo dozvoljeno da vidi svog pokojnog oca.

Državni tužilac je, naime, naredio da se tijelo iz bolnice premjesti u instituciju za sudsku medicinu, gdje će biti i obavljena obdukcija, kažu u Bilefeldu.

Zbog smrtonosnog ishoda saobraćajnog udesa, slučaj je preuzela njemačka kriminalistička policija, a drzavni tužilac zahtijevao obdukciju, koja je najavjena za četvrtak, 21. februara.

U Bilefeldu, gradu u čijoj blizini se dogodio saobraćajni udes, nemaju tim za obdukciju, pa ekipa sudskih medicinara dolazi iz Minstera, tako da će tim biti kompletiran do četvrtka, kažu u krugovima, uključenim u proceduru transporta za Beograd preminule srpske muzičke legende i navode da obe strane, i njemačka i srpska, ulažu maksimalne napore i rade, tako da se ne ostavlja prostor za špekulisanje.

Porodica bi trebalo ubrzo da može da vidi tijelo premunlog oca, navodi se u Bilefeldu i kaže da su od pogibije do danas njihove institucije u stalnom kontaktu sa Generalnim konzulatom Srbije koji je o svemu informisan. Navode da su predstavnicima konzulata i porodice bili omogućeni razgovori sa nadležnima u policiji, sa glavnim doktorom koja je vodila tim ukjučen u spasavanje srpskih drzavljana, državnim tužiocem, predstavnicima pokrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova....

Policija je, prema navodima uključenih u slučaj pogobije Šaulića, potvrdila da je auto u kome se nalazio pjevač usporio zbog situacije na putu i da je drugi auto direktno naletio na njih, tako da su udarili u bankinu.

Protiv Nijemca, koji je izazvao udes, po službenoj dužnosti krivično se goni, ali se i on zbog povreda nalazi u bolnici.

Kada je riječ o medicinskoj pomoći, pruženoj Šauliću, doktor koja je vodila tim je, kako saznaje Tanjug, rekla da je Šaulić sam izašao iz kola, bio svjestan i govorio ali ga nisu razumjeli jer je pričao na srpskom, ali su shvatili da se žalio da ga boli grlo i da mu se stanje pogoršavalo.

Radi pripreme za transport, ljekari su mu, prema njemačkim medicinskim standardima, dali sredstvo za uspavljivanje i unijeli u helikopter, poslije nesreće koja se dogodila u nedelju oko 6 sati i 45 minuta.

Odlučeno je da se Šaulić helikopterom prebaci u bolnicu, zbog procjene doktora na licu mjesta da je on bio najteže povrijeđen. On je prebačen u najveću i najbolje opremljenu kliniku u Bilefeldu. Ostala dvojica njegovih saputnika, prebačena su u druge dvije bolnice sanitetskim vozilima, kojih je zajedno sa vatrogasnim bilo 40 na mjestu nesreće.

Nadležni u institucijama u Bilefeldu tvrde da je Šaulić dobio najbolju moguću uslugu hitne pomoći u Njemačkoj, koja uključuje prevoz helikopterom i čitav tim ljekara.

U bolnicu u Bilefeldu stigli su oko osam sati ujutro, a poslije reanimacije su morali da otvore grudni koš i tada su vidjeli da je aorta pukla, što je medicinski nemoguće sanirati.

U nedelju u 10 sati u 25 minuta Šaulić je preminuo, kaže se u protokolu jedne nesreće dječaka rođenog prije 68 godina u šabačkoj mahali koji se vinuo do zvjezdanih visina i završio svoj život u Bilefeldu.

Ljekari su mišljenja da je pojas u autu od siline udarca zategao to mjesto, gdje je došlo do pucanja aorte, a doktor, koja je vodila medicinski tim je o cjelokupnom protokolu spasa dala svoje mišljenje policiji.

Njemačka policija potvrdila je i smrt vozača automobila Mirsada Kerića.

Kada je riječ o Slobodanu Stojadinoviću, trećem saputniku, za njega se kaže da je svjestan, ali ima teške povrede i prelome.

U najmnogoljudnijoj njemačkoj pokrajini Severnoj Rajni Vestfaliji sa više od 18 miliona ljudi u kojoj su mnogi građani Srbije našli ''uhlebljenje'', dolazak Šaulića uvijek je izazivao veliko interesovanje srpske dijaspore.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije