Scena

Ubica Džona Lenona bi mogao na slobodu?

Ubica Džona Lenona bi mogao na slobodu?
Foto: N.N. | Ubica Džona Lenona bi mogao na slobodu?

Mark Čepman, ubica legendarnog člana benda "The Beatles" Džona Lenona, ovog mjeseca će podnijeti novi zahtjev za puštanje na uslovnu slobodu, a to bi trebalo da bude ukupno 10. put kako se Čepman obraća vlastima u nadi da će ga osloboditi nakon 38 godina provedenih u zatvoru.

Medicinska sestra Glorija Hiroko Čepman, njegova supruga, priznala je da je znala da će njen suprug ubiti Lenona čak dva mjeseca prije same tragedije.

"Kad sam čula da je u Njujorku došlo do pucnjave i da je Lenon ubijen, odmah sam znala da je moj Mark kriv za to", ispričala je Čepmanova.

Dodala je da je Mark više puta planirao da ubije pjevača, a Glorija ga je od toga  nekoliko puta uspijevala odgovoriti.

"Nakon što ga je prvi put poželio ubiti, došao je kući sav preplašen. Rekao mi je da je odustao jer me previše voli", tvrdi Glorija.

Supruga ubice dodaje da je Mark ubio nekadašnjeg člana grupe "The Beatles" kako bi njegovo ime postalo poznato u svijetu.

"Nije bitno koliko će moj Mark ostati u zatvoru, ja ću ga čekati", kaže gospođa Čepman.

Dodala je kako joj vjera ne bi dopustila da napusti supruga. Par se vjenčao 18 mjeseci prije nego što je Mark ubio muzičku legendu. Sve ove godine supruga posjećuje Marka u zatvoru, a zajedničko vrijeme koje mogu provesti u četiri oka ograničeno im je na 44 časa godišnje. To vrijeme provode u posebnoj prikolici za te prilike, koja se nalazi u krugu zatvora.

Advokat Joko Ono, supruge Džona Lenona, ističe da je ona poslala pismo komisiji za pomilovanje, ali nije rekao je li to isto pismo koje šalje svake dvije godine od 2000, odnosno od kada Čepman imao pravo da traži pomilovanje. Joko se boji kako bi njegovo puštanje na slobodu "vratilo noćnu moru i haos u njenu porodicu", te da se ona i dvojica Džonovih sinova neće osjećati sigurno do kraja života.

Podsjetimo, pjevača je 8. decembra 1980. godine ubio bivši obožavatelj Čepman sa četiri metka u leđa nakon što mu je potpisao autogram, a naljutilo ga je što je Lenon govorio da su "The Beatles" popularniji od Isusa. Vjerski fanatik osuđen je na zatvorsku kaznu u rasponu od 20 godina do doživotne kazne u američkom gradu Aldenu, a u više je navrata tražio da ga puste na slobodu.

Do 2016. vlastima je uputio devet zahtjeva za uslovnu kaznu, ali je svaki put bio odbijen. Ovaj mjesec ponovo ima pravo da traži da ga puste na slobodu nakon 38 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije