Gadgets

Google razvija pametne naočale bez ekrana?

Google razvija pametne naočale bez ekrana?
Google razvija pametne naočale bez ekrana?

Kad smo prvi put čuli za Google Glass, odnosno Projekat Aura, činilo se da će pametne naočale uskoro preplaviti tržište

Ali, krenule su spekulacije oko kršenja prva privatnosti, jer se s njima moglo kretati okolo i snimati svijet i ljude oko sebe bez znanja drugih. S vremenom su dobile i elitistički predznak, pa je sve malo pomalo krenulo padati u zaborav. No, Google nije odustao ni od ovog projekta, već nastavlja s razvijanjem ove tehnologije, ali uz neke modifikacije.

Tako naredna generacija Googleovih pametnih naočala vjerovatno neće imati toliko stakla. Ekipa s The Information portala je saznala kako Google priprema tri različite verzije naočala pomoću kojih možemo čitati poruke i emailove ali i tražiti uputstva do željenog odredišta. Jedan od modela u pripremi će biti namijenjen poslovnim korisnicima i nosiće takvo ime – Enterprise Edition. Ovaj uređaj će imati napredniji hardware koji se neće toliko zagrijavati, veći kapacitet baterije i bolju bežičnu povezivost.

Ostale dvije verzije neće imati ekran, već će to biti, kako se navodi, “slušalice koje se nose na licu”. Jedan od modela vjerovatno će biti namijenjen sportima.

Predstavljanje se očekuje sljedeće godine. I tu je informacijama kraj. Ne zna se je li Google odustao od originalnog modela Google Glassa.

(NN, net.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije