Gadgets

Najveći broj prodatih telefona u 2023. godini biće 5G

Najveći broj prodatih telefona u 2023. godini biće 5G
Foto: Ilustracija | Gartner predviđa: Najveći broj prodatih telefona u 2023. godini biće 5G

Analitičarska kuća Gartner, objavila je izvještaj u kome se predviđa da će 2023. godine, 51 procenat prodatih telefona biti 5G kompatibilan.

Do ovog zaključaka došlo se nakon analize koja je obuhvatila planove mobilnih operatera za implementaciju 5G infrastrukture i servisa u narednim godinama.

Neki proizvođači već su ponudili 5G telefone, ali je trenutno njihov procenat mali. Ti telefoni će imati udio od tek 6 odsto u odnosu na ukupan očekivani broj prodatih telefona u 2020. godini. S druge strane, globalno tržište mobilnih telefona će biti u blagom padu. Do kraja ove godine očekuje se da će biti prodato ukupno 2.2 milijarde telefona, a za naredne godine prognoziran je pad od 3.3 odsto, godišnje. Razlog za to je što se u narednim godinama ne očekuje nikakav značajan napredak u novim funkcionalnostima telefona, a to je glavni prodajni zamajac poslednjih nekoliko godina. Drugim riječima, očekuje se da će vrijeme upotrebe kupljenog telefona u narednom periodu biti duže nego što je danas.

Gartner je takođe predvideo da će preklopni telefoni do 2023. godine biti prodati u 30 miliona primjeraka, kao i da će činiti 5 odsto tržišta u premium klasi telefona, ali samo pod uslovom da se ne dese novi problemi kao na Samsung Galaxy Fold modelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije