Gadgets

Pročitajte rječnik nepostojećih riječi

Pročitajte rječnik nepostojećih riječi
Foto: N.N. | Pročitajte rječnik nepostojećih riječi

Svjedoci smo da tehnologija uvodi nove riječi u riječnike i svake godine dobijamo po nekoliko desetina "odomaćenih" novih riječi koje postaju zvanično prihvaćene.

Međutim, na sajtu "ThisWordDoesNotExist.com" nalazi se jedan malo drugačiji riječnik – on sadrži nepostojeće riječi koje je, zajedno sa njihovim "značenjem" generisao AI (AArtificial intelligence/Umjetna inteligencija).

Suštinski, ovaj zanimljivi sajt predstavlja prezentaciju mogućnosti mašinskog učenja. Neke riječi i njihova objašnjenja djeluju sasvim logično, mogu se naći čak i na generisane riječi (kovanice) koje zaista postoje, a bilo je naravno i riječi koje u najmanju ruku zvuče čudno i neobično.

Tehnologiju je kreirao Tomas Dimson, bivši glavni inženjer u Instagram-u, koji je dizajnirao osnove algoritma za tu namjenu. Prilikom razvoja koristio je AI framework GPT-2, koji predstavlja veoma poznatu tehnologiju u AI svijetu i koristi se u mnogim jezičkim aplikacijama – od chat botova, pa do kreiranja AI zasnovanih tekstualnih igara. Kao i svi "deep learning" programi, osnovni princip tehnologije je pretraga uzoraka u podacima koje pokušava da spoji i replikuje. Za tu namjenu prati više od osam miliona web stranica. Algoritam zatim mapira kako se pojavljuju riječi u rečenicama, njihove pozicije i te informacije upotrebljava za generisanje rečenica i novih, nepostojećih riječi.

Tehnologija koja je ovdje predstavljena nema neku korisnu primjenu, ali pokazuje kako mašinsko učenje može da se iskoristi za kreativne poslove. U krajnjem slučaju, možete da se pohvalite pred društvom da znate neku jedinstvenu riječ – ko zna, možda postane i popularna i uđe u svakodnevnu upotrebu.

(The Verge)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije