Gadgets

Tvorac USB-a: Priključak je prilično iritantan, postoji razlog za to

Tvorac USB-a: Priključak je prilično iritantan, postoji razlog za to
Foto: Pixabay | Tvorac USB-a priznao: Priključak je prilično iritantan, ali postoji razlog za to

Koliko ste puta ovo proživjeli: uključujete miš u računar putem USB-a, ne ulazi, okrećete priključak, opet ne ulazi, vratite ga na prvobitni položaj i onda se zbog nekog razloga priključi. Kako stvari stoje, vašu frustraciju deli i sam pronalazač USB-a.

Nekada davno, 1996, Intel je izbacio prvi USB port i samim time promijenio svijet - na bolje ili na gore. National Public Radio je tokom nedavnog intervjua sa pronalazačm priključka Ajajem Batom razgovarao o radu na standardu i razlozima zbog čega nam popularni priključak već duže vrijeme zagorčava živote.

"Najiritantnija stvar vezana uz USB činjenica je da ga možete okrenuti", rekao je Bat, naglasivši da uprkos svemu misli da je dizajn USB-a 1.0 bio ispravan i opravdan. Razlog zbog kojeg se priključak može okrenuti na 'pogrešnu stranu' leži u njegovoj potencijalnoj cijeni. Da ga je, naime, proizveo s mogućnošću priključka na obje strane, u njega bi morao instalirati dvostruku dozu elektronike (jednu za svaku stranu) što bi cijelu stvar učinilo nepotrebno skupljom.

"Ako se prisjetim trenutka kada sam dovršio dizajn ulaza i njegovih nedostataka koje nas progone godinama, saglasan sam da se radilo o komplikovanom jrešenju",  komentarisao je Bat.

(Tportal.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije