Hardware

Aluminijumska folija pojačava Wi-Fi signal?

Aluminijumska folija pojačava Wi-Fi signal?
Foto: PrintscreenYoutube | Aluminijska folija pojačava Wi-Fi signal?

Prema najnovijem izvještaju s EurekAlerta, naučnici na univerzitetu u Dartmautu otkrili su da reflektori 3D signala napravljeni od tankih slojeva metala i plastike dramatično pojačavaju signal Wi-Fi rutera.

Svi ovi eksperimenti zasnivani su na konceptu korištenja aluminijske limenke za preusmjeravanje signala od zidova i drugih smetala. Tim naučnika je analizirao signal i proizveo vlastiti specijalni reflektor koji optimizuje signal unutar testne sobe. Sve podatke unijeli su u posebni program za printanje WiPrint i dizajnirali optimalni plastični reflektor koristeći 3D printer. Na kraju su folijom pokrili ruter i ostatak je istorija. Cijelu demonstraciju možete pogledati u priloženom videu.

Ovo rješenje omogućiće nam niz vrlo korisnih stvari. Za početak, ne samo da ćemo moći pojačavati signal gdje nam je potreban, već ćemo ga moći stišavati tamo gdje ga ne želimo - kod znatiželjnih komšija. Druga izvrsna stvar kod aluminijskih reflektora je njihova cijena. Za izradu jednog od njih ne treba više od 35 dolara što je značajno niže od antena za pojačavanje signala koje možete nabaviti u obližnjem PC-marketu.

Sljedeći korak je pokušati napraviti reflektore koji nisu nužno konstruisani od plastike. Konačni cilj je proizvod koji se zavisno o prostoru može oblikovati i mijenjati. To znači da ćemo imati najbolji signal tačno tamo gdje nam je najpotrebniji.

(tportal.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije