Internet

Naučite online bonton

Naučite online bonton
Foto: Freepik | Online bonton

Osim što služe za vlastitu komunikaciju s prijateljima i rodbinom, prednosti društvenih mreža prepoznale su i velike svjetske kompanije, manji proizvođači i pružaoci usluga oglašavajući se preko njih i stvarajući komunikaciju sa sadašnjim i budućim potrošačima.

Spektar društvenih mreža danas je zaista raznolik, no samim vrhom dominiraju one najtraženije poput Facebooka, Instagrama, Twittera, LinkedIna i sl. Moglo bi se reći da danas društvene mreže predstavljaju moderan pristup svemu, a vijesti se nikada prije nisu širile brže nego putem društvenih mreža.

To što ste online i imate mogućnost da ostavite svoj glas/komentar gdje god i kad god želite - ne znači da morate i da možete reći bilo šta. Kao i u pravom životu, trebalo bi da se držite nekih pravila ponašanja i u online svijetu, zato postoji internetska etika ili Netiquette.

- Prema Netiquetteu, trebalo bi paziti na sljedeće:

*Ne koristite velika štampana slova, osim ako ste baš jako ljuti, jer kad pišete velikim štampanim slovima, ostavljate utisak da vičete.

*Emotion (smajlići, smajliji) se koriste u online komunikaciji kako bi pomogli da poruka bude ispravno protumačena.

*Slanje oglasa u svrhu sticanja zarade nije dozvoljeno, a odnedavno je u nekim zemljama pod određenim uslovima i kažnjivo, kao i slanje poruka koje obećavaju brzu i laku (lažnu) zaradu.

*Lanci sreće su, kao i svi drugi spam mailovi, zabranjeni, a mogu rezultirati zabranom pristupa određenom serveru ili servisu.

*Zbog mogućnosti slanja virusa putem poruka, ne bi trebalo da otvarate mailove koje su poslali nepoznati ljudi, ni poruke sumnjivog sadržaja koje su poslali poznati ljudi.

*Mail nije potpuno tajan. Iako su to u svojoj osnovi tajni podaci, zbog virusa ili hakerskih napada uvijek se može dogoditi da sadržaj procuri u javnost pa nemojte u njemu slati podatke koje ne biste slali na običnoj dopisnici. Isto vrijedi i za privatne poruke na društvenim mrežama.

*Zakonom je zabranjen neautorizovani pokušaj pristupa tuđem korisničkom računu, uništavanje tuđih informacija te ometanje drugih korisnika interneta.

*Nije dozvoljeno distribuisanje informacija koje uopšteno nije dozvoljeno distribuisati putem drugih (tradicionalnih) medija.

*Nije dozvoljeno stavljati informacije u javnu upotrebu bez dozvole ili saglasnosti vlasnika.

*Pogrešno predstavljanje nije dozvoljeno.

*Ukoliko prosljeđujete poruku koju ste primili, ne mijenjajte sadržaj. Ako je to bila poruka ličnog karaktera i vi je preusmjeravate grupi, zatražite dozvolu.

*Nemojte psovati, vrijeđati druge, lagati, prijetiti ili biti nasilni.

*Ne kopirajte ili ne preuzimajte sadržaj bez dozvole i navođenja autora, jer postoji Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima koji štiti autorska prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije