Nauka

Pratite nas na Google news

Index: Hrvatska Wikipedia obiluje lažima, i vlasnici digli ruke

Index: Hrvatska Wikipedia obiluje lažima, i vlasnici digli ruke
Foto: Ilustracija | Index: Hrvatska Wikipedia obiluje lažima, i vlasnici digli ruke
Tanjug

Hrvatskom Wikipediom već godinama dominiraju administratori iz redova radikalne, klerikalne desnice koji iskrivljuju sve važne informacije o novijoj hrvatskoj istoriji, zbog čega je ona postala "sramotnim slučajem" inače vrijednog globalnog projekta, prenose hrvatski mediji.

Kako se navodi, čini se da su od hrvatske Wikipedie ruke digli ne samo brojni kvalitetni administratori, već i njeni vlasnici i osnivači.

Wikipedij za mlade, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, danas jedan od najvažnijih izvora informacija pa bi one trebale biti pouzdane, a ne još jedan izvor lažnih informacija, piše Index.hr.

Testiranje nezavisnih stručnjaka, koje je 2005. objavljeno u uglednom časopisu "Nature", pokazalo je da je engleska Wikipedia gotovo tačna kao čuvena enciklopedija Britanika.

Posebno tragično je to što su u hrvatsku Wikipediu brojni stručnjaci uložili veliki trud i kvalitetno odradili svoj posao, prenosi Index.hr i postavlja pitanje - kako prepoznati koje su teme, a šta je "smeće!?

Nažalost, kako se navodi, hrvatska verzija Wikipedie potvrđeno obiluje dezinformacijama, lažima i ekstremno desničarskom apologetikom u brojnim temama, posebno u onima koje se tiču novije hrvatske istorije, što se nabolje ilustruje upoređivanjem priloga o logoru Jasenovac u engleskoj i u hrvatskoj verziji.

Kako se navodi, dok engleski uspijeva pokriti sve najrelevantnije teme, kao što su politička pozadina, okrutnost ustaša, polemike oko broja žrtava i veći broj dramatičnih svedočenja očevidaca, hrvatska se uglavnom bavi relativiziranjem broja žrtava, apologetikom Crkve i svaljivanjem krivice za mrlju na hrvatskoj istoriji na propagandu socijalističke Jugoslavije.

Problem hrvatske Wikipedie ponovo je postao aktuelan nedavno kada je na tzv. Meti, središnjoj meta-Wikipedii namijenjenoj koordinaciji između pojedinih projekata, pokrenut novi postupak opoziva najspornijih administratora hrvatske Wikipedie, koji se kriju iza nekoliko administratorskih nadimaka.

Nažalost svi dosadašnji postupci na Meti završili su lošim ili polovičnim rezultatima, prenosi Index.hr.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije