Nauka

NASA otkrila planet na kojem bi moglo biti života

NASA otkrila planet na kojem bi moglo biti života
Foto: ZCH/Pexels/Ilustracija | Daleka egzoplaneta mogla bi imati potencijalne tragove života

HJUSTON - Svemirski teleskop Džejms Veb, koji je nedavno počeo s radom i predstavlja najveći teleskop koji je ikad lansiran u svemir, otrio je planetu na kojoj bi možda moglo biti života.

Kako je javio CNN, pozivajući se na saopštenje Američke svemirske agencije NASA, megateleskop je otkrio planet udaljen 120 svjetlosnih godina od Zemlje, a na kojem možda teče voda, što je osnovni preduslov za život.

Osim toga, kako je naglašeno, uočeno je prisustvo karbona i amonijaka, što su osnovni indikatori da bi ova kolosalna planeta mogla imati neke žive organizme.

Svemirski teleskop Hable je, kako ističe CNN, prvobitno uočio dokaze vodene pare u atmosferi ove egzoplanete, što je ponukalo naučnike da se vrate na K2-18b, kako je službeno ime ovog planeta, radi daljeg proučavanja.

K2-18b nalazi se na uskoj orbiti oko hladne patuljaste zvijezde K2-18, a orbita se nalazi na idealnoj poziciji za mogućnost opstanka živih organizama.

NASA je istakla da je ovaj planet čak 8,4 puta masovniji od Zemlje, a obilje metana i karbon dioksida u atmosferi daje naučnicima podstrek da nastave istraživanje.

Ipak, ako se na planetu kojim slučajem nađu bića slična ljudima, njihova težina bi bila skoro deset puta veća nego na Zemlji, što znači da bi čovjek od sto kilograma na Zemlji imao gotovo tonu na ovom planetu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije