Nauka

Otvoren konkurs za učešće u Noći istraživača 2018

Otvoren konkurs za učešće u Noći istraživača 2018
Foto: N.N. | Otvoren konkurs za učešće u Noći istraživača 2018
N.N.

Sedmu godinu za redom u Bosni i Hercegovini se obilježava najzabavnija noć nauke i istraživačkog rada, “Evropska Noć istraživača 2018” pod sloganom “Let’s STEAM: Stvarajmo nove prilike”.

Ove godine manifestacija će biti obilježena u petak, 28. septembra, sa početkom u 17.00 časova, u devet bh. gradova - u Banjaluci, Bijeljini, Brčkom, Goraždu, Konjicu, Mostaru, Sarajevu, Tuzli i Zenici.

Centralni dio Manifestacije u Banjaluci biće održan u Domu omladine, dok su i ove godine kulturne institucije – Narodna i univerzitetska biblioteka, te Muzej savremene umjetnosti i Muzej Republike Srpske otvorili svoja vrata svim učesnicima! Dio programa biće održan i u banjalučkom “Robokids” centru.

Sve zainteresovane institucije, organizacije, firme i pojedinci koji se bave naukom, istraživanjem i inovacijama su pozvani da se i ove godine prijave za učešće u Noći istraživača 2018 u nekom od ovih devet gradova. Svoj rad možete predstaviti kroz naučni sajam, naučni kutak ili takmičenje za srednje škole u okviru kojeg će se posebno cijeniti ideja, inovativnost, kreativnost i originalnost.

Konkurs za učešće u ovogodišnjoj Noći istraživača BiH otvoren je do 20. septembra 2018. godine, a najzanimljivije, najedukativnije i najinovativnije prezentacije će biti predstavljene na Noći istraživača koja će biti održana u petak, 28. septembra u u Banjaluci, Bijeljini, Brčkom, Goraždu, Konjicu, Mostaru, Sarajevu, Tuzli i Zenici, a pobjednici srednjoškolskih timova će biti nagrađeni vrijednim nagradama.

Cilj manifestacije je povećanje svijesti o istraživanju i inovacijama u BiH, podrška istraživačima i promocija dostignuća lokalnih naučnika, inovatora i preduzetnika. I ove godine će posjetiocima biti predstavljeno mnoštvo zabavno-informativnih sadržaja kroz različite interaktivne eksperimente, predavanja i igre, te  naučnu žurku na kraju.

Generalni sponzor i ovogodišnje Manifestacije u Banjaluci je kompanija Prointer.

Noć istraživača se od 2005. godine organizuje svakog posljednjeg petka u septembru, pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život. Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava se u sve više gradova Evrope, pa je tako 2014. godine održana u više od 300 gradova u 30 evropskih država. Od 2014. godine „Noć istraživača“ je postala „Evropska noć istraživača“ pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije