Nauka

Ruski "Vitez" u najdubljem ambisu na Zemlji

Ruski "Vitez" u najdubljem ambisu na Zemlji
Foto: Screenshot / YouTube | Ruski "Vitez" na najdubljem mjestu na Zemlji

Misija je ne računajući spuštanje i izranjanje aparata trajala duže od tri sata. Senzori su registrovali dubinu od 10 028 metara.

U emisiji televizijske stanice "Zvezda" "Voennaя priemka" objavljeni su jedinstveni snimci ruskog podvodnog autonomnog aparata bez posade "Vitez"  načinjeni na dnu Marijanskog rova. Ruski autonomni aparat bez posade vratio se nedavno u Vladivostok poslije ekspedicije na najdublju tačku na planeti.

Ne računajući vreme spuštanja i isplivavanja na površinu misija je u samom u rovu trajala više od tri sata. Senzori su registrovali dubinu od 10 028 metara. Aparat je obavio mapiranje, fotografisanje i snimanje. Aparat je na dno Marijinskog rova dostavio i zastavicu posvećenu 75. godišnjici pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Razvoj "Viteza" započeo je prije nekoliko godina u centralnom projektantskom birou "Rubin". Aparat je dobio ime po sovjetskom naučno-istraživačkom brodu "Vitez" koji je 1957. godine uspio da odredi najveću dubinu Marijanskog rova.

Marijanski rov je najdublje mesto na Zemlji, a nalazi se na dnu Tihog okeana. Na njegovoj najnižoj tački dubina iznosi 10 994 metra.

(Ruskareč)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije