Nauka

Pratite nas na Google news

Tutankamon je možda sahranjen u tuđoj grobnici

Tutankamon je možda sahranjen u tuđoj grobnici
Foto: N.N. | Tutankamon je možda sahranjen u tuđoj grobnici
N.N.

Egiptolozi smatraju da postoji mogućnost da je čuveni dječak-faraon Tutankamon, sahranjen u grobnici koja mu prvobitno nije bila namijenjena.

Do takvog zaključka, stručnjaci iz Britanije došli su analizirajući figure i predmete iz grobnice koji imaju ženske konture, prenosi RTS.

Britanski arheolog Nikolas Rivs smatra da su mnogi ukrasni predmeti iz grobnice Tutankamona prvobitno bili napravljeni za ženu faraona Amenhotepa IV Nefertiti.

Rivs takođe smatra da je, kada je grobnica otkrivena, pronađena ogromna količina zlata toliko zaslijepila arheologe, da nisu dalje ulazili u razmatranje mogućnosti o tome gdje je sahranjen dječak-faraon.

Grobnicu staru oko 3.000 godina, otkrio je arheolog Hauard Karter 1922. godine, kada je pronađena velika količina zlatnih predmeta, ukrasa, statua...

Nova teorija čak ide dalje i pretpostavlja da je Tutankamonova grobnica samo deo grobnice Nefertiti, koja se nalazi u blizini mjesta gdje je sahranjen Tutankamon.

Rivs tvrdi da je i zlatna maska za Tutankamona prvobitno napravljena za Nefertiti zbog ženskih crta.

Iako su obavljena istraživanja, i egipatske vlasti tvrde da u Tutankamonovoj grobnici nema skrivenih odaja, što potkrepljuju i neke studije italijanskih istraživača, Rivs i neke njegove kolege smatraju da je potrebno dodatno skeniranje i istraživanje, kako bi se došlo do tačnih informacija.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije