Okolina

Naučnici pronašli planine korala

Naučnici pronašli planine korala
Foto: N.N. | Naučnici pronašli planine korala
N.N.

​Naučnici su otkrili nevjerovatan potez korala dug skoro 137 kilometara na istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država.

Koral je udaljen oko 258 kilometara od obale grada Čarlstona u Južnoj Karolini. Otkriven je u toku istraživanja morskih grebena i neravnina na velikim dubinama koji su uočeni od strane ronilaca ranije ovoga ljeta.

 "Dugo se sumnjalo da su ovi grebeni prekriveni koralima", rekao je naučnik Erik Kordes. Kada su zaronili oko dva kilometra ispod vode kako bi analizirali situaciju, nađene su planine korala. "Nismo mogli naći mjesto koje nije bilo prekriveno koralima", rekao je Kordes. Greben je većinski bio prekriven vegetacijom po imenu Lofelia - vrstom korala koja podsjeća na kamen, a koja je među najdominantnijima na velikim dubinama, napisano je u izvještaju Nacionalne okeanske i atmosferske administracije. Grebeni Lofelije su već otkriveni na obalama Floride i Sjeverne Karoline, na oko 600 metara dubine. Naučnici nisu očekivali da ih nađu ovdje, tako duboko i tako daleko od obale.

"Ovo je zaista velika stvar", rekao je Kordes. Nevjerovatno je da su ovi korali ostali sakriveni tako dugo. Otkriće je dio projekta "Deep Search", petnaestodnevne eskpedicije koja sakuplja informacije o staništima na velikim dubinama. Ekspedicija je pokrenuta sa mjesta Vuds Hol u Masačusetsu prošle sedmice, a naučnici sprovode svakodnevna zaranjanja koristeći "Alvina", posebnu vrstu podmornice. Planirano je da se ekspedicija završi 2. septembra. Ovo putovanje se dešava u isto vrijeme kada predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp predlaže bušenje dubina Arktičkog, Atlantskog i Pacifičkog okeana, što bi oslobodilo oko 90 odsto okeana oko Sjedinjenih Američkih Država u kojima bi se moglo tražiti ulje. Ovaj plan su osmislili Donald Tramp i sekretar Rajan Zimke, koji smatraju da će ovakav proces unaprijediti Američku dominaciju u pogledu energije, štiteći obale i građane. Vođa "Deep Search" eskpedicije Valter Krikšank je izjavio da je njegova organizacija planirala ovu ekspediciju mnogo prije nego što je Donald Tramp postao predsjednik. "Informacije koje ćemo dobiti zahvaljujući ovoj ekspediciji bi mogle biti korisne u kasnijim odlukama koje se tiču predsjednikovog plana, a koje takođe utiču i na osjetljiva staništa koja su glavni fokus ovog istraživanja", rekao je Krikšank.*

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije