Okolina

Pratite nas na Google news

Podaci iz izvještaja UN-a alarmantni: Nadležne ne brine zagađeni vazduh

Podaci iz izvještaja UN-a alarmantni: Nadležne ne brine zagađeni vazduh
Foto: Anadolija | Podaci iz izvještaja UN-a alarmantni: Nadležne ne brine zagađeni vazduh
Bojana Živanić

BANJALUKA, TUZLA - U gradovima zapadnog Balkana od zagađenog vazduha godišnje umre skoro 5.000 ljudi, podaci su iz najnovijeg izvještaja UN-a, a stručnjaci iz ekologije upozoravaju da u posljednjih godinu dana nadležni nisu uradili ništa kako bi unaprijedili kvalitet vazduha u BiH, te da je on i dalje zagađeniji nego u mnogo većim svjetskim gradovima.

Kako je navedeno u izvještaju, glavni problem sistema za praćenje kvaliteta vazduha u zapadnom Balkanu su nedoslijedni podaci, nema dovoljno novca za održavanje stanica za mjerenje, nedostatak je i sertifikovanih laboratorija i slično.

Poražavajući su i rezultati koje ažurira "Air visual", a prema kojima je BiH na 14. mjestu najzagađenijih zemalja svijeta, dok je Sarajevo u realnom vremenu uglavnom među prvih 20 najzagađenijih gradova svijeta.

"Apsolutno niti jedan nivo vlasti nije ništa uradio, štaviše u FBiH su mjerenja lošija nego ikad u posljednih pet godina, dok u RS nema adekvatnih mjernih podataka", istakao je za "Nezavisne" Anes Podić, iz Udruženja "Ekoakcija" iz Tuzle.

Prema njegovim riječima, da bi građani imali korist od mjernih podataka oni moraju biti dostupni ili putem displeja na ulicama ili putem interneta.

Podić je  dodao da će zagađenje u budućem periodu zavisi od vremenskih prilika.

Kako navodi, ukoliko budemo imali standardnu zimu, za koju je karakteritičan decembar s malo vjetra, onda možemo očekivati da će biti izuzetne zagađenosti, a ukoliko se desi da, zbog klimatskih promjena, imamo puno više temperature, biće manja.

"To nipošto ne znači da je problem na taj način riješen, jer ono što je važno kod ove vrste zagađenja je dugotrajno zagađenje kojem su ljudi izloženi. Mi u nekim sredinama imamo zagađenje koje je stalno prisutno, a nije tako vidljivo", kazao je Podić.

Mario Crnković iz "Green tema" Novi Grad smatra da imamo osnovane razloge za brigu, kada je u pitanju kvalitet vazduha u BiH.

"Tema kvaliteta vazduha se tek u posljednih nekoliko godina počela aktuelizovati, iako već duži period imamo osnovane razloge za brigu. Samo zagađenje vazduha možemo okvalifikovati kao jedan od najintenzivnijih faktora rizika koji u direktnu vezu dovodi zdravlje čovjeka i onečišćenu životnu sredinu", kazao je Crnković.

Kako je upozorio, broj oboljelih od bolesti uzrokovanih aerozagađenjem kontinuirano raste, ali je, kaže, ova tema svojevrstan tabu.

"Zabrinjavajuće je to što mjerne stanice za kvalitet vazduha u RS možemo prebrojati na prste, kao i to što se ne radi dovoljno na podizanju svijesti građana", naveo je Crnković.

U Centru za životnu sredinu su kazali da osim nekih manjih aktivnosti, kao što su postavljanje dnevnih izvještaja na internet stranicu grada, i dalje nemamo sistemski niti strateški pristup rješavanju ovog problema.

"Kada je u pitanju RS, monitoring uređaji koji su u ingerenciji Hidrometeorološkog zavoda i dalje nisu u funkciji, jedino u Prijedoru ima aktivna stanica s real time rezultatima vidljivim na stranici Zavoda", istakli su u Centru.

Kako tvrde, u Banjaluci se ne mjere najsitnije čestice prašine, ključni faktor zagađenja u zimskoj sezoni.

"Sve će se ovo dešavati dokle god naše insitucije podržavaju fosilna goriva na način da subvencionišu njihovo korištenje, čime se

njihova upotreba pokazuje kao najjeftinija, a zapravo je najskuplja", kazali su u Centru.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije