Dan planete Zemlje u sjenci pandemije Kovida-19

BEOGRAD - Dan planete Zemlje, koji se obilježava sutra, ove godine proteći će u sjenci pandemije virusa Kovid-19, zbog koje su otkazane mnogobrojne manifestacije.

Grenland se topi brže nego ikad, porastao globalni nivo mora

Grenlandska ledena ploča prošle godine bila je najmanja u istoriji, odnosno od 1948. kada je počelo da se mjeri bilježenje ovih podataka, pokazuje najnovija studija.

Peru planira da zasadi milion stabala oko arheološkog nalazišta Maču ...

Kako bi ga zaštitio od klizišta i šumskih požara Peru planira da zasadi milion stabala oko arheološkog nalazišta Maču Pikču.

Požar u Parku prirode Hutovo blato, vatrena stihija progutala 30 ...

Požar većih razmjera zahvatio je područje Parka prirode Hutovo blato. Na terenu je više vatrogasaca Profesionalne vatrogasne brigade Čapljina.

Postoji šanse da 2020. godina bude najtoplija u istoriji mjerenja

Američki naučnici objavili su u četvrtak da postoji čak 75 posto šanse da 2020. godina bude najtoplija na planeti Zemlji u istoriji merenja.

Kit dugačak 20 metara uočen nadomak ostrva Elba

Italijanska obalska straža uočila je tokom patrole helikopterom kita dugačkog 20 metara nadomak ostrva Elba u Toskanskom arhipelagu u Sredozemnom moru.

Korona smanjila zagađenje u nekim zemljama EU do 50 posto

Zbog pandemije virusa COVID-19 nivo zagađenja u pojedinim zemljama EU pao je za oko 50 odsto, saopštila je danas Evropska svemirska agencija (ESA).

Ledena ploča Grenlanda najmanja od 1948.

Grenlandska ledena ploča smanjila se više prošle godine nego u bilo kojem periodu od kada je 1948. počelo beleženje podataka, pokazuju najnovija istraživanja.

Pronađen kanap koji su napravili Neandertalci, osporena prvobitna ideja

Komad 50 hiljada godina starog kanapa - najstariji otkriveni primjerak u istoriji - pronađen u pećini u Francuskoj dodatno je osporio ideju da su neandertalci bili kognitivno ...

Zbog virusa korona vremenska prognoza manje pouzdana

Virus korona ima i neočekivane žrtve - meteorologe, koji su ostali bez dragocjenih informacija koje im obično u realnom vremenu prenose putnički avioni koji trenutno zbog ...

Lov i uništavanje staništa stvaraju rizik od pandemija

Uništavanje prirodnih staništa i lov na divlje životinje suočava čovječanstvo sa rizikom od izbijanja epidemija i novih bolesti, pokazuje naučna studija objavljena u ...

Smanjena zagađenost vazduha u velikim američkim gradovima

Zahvaljujući tome što je većina stanovnika u SAD-u poštivala poziv da ostane u kući i time pomogne u sprečavanju širenja novog tipa virusa korona, zagađenost u velikim ...

Vrhovi Himalaja vidljivi prvi put nakon 30 godina

Stanovnici Pundžaba na sjeveru Indije očarani su pogledom na Himalaje koji su sada vidljivi sa udaljenosti veće od 200 kilometara zbog nižeg onečišćenja vazduha do kojeg je ...

Nakon 30 godina Himalaji se prvi put vide iz Indije

Himalaji su prvi put poslije 30 godina vidljivi iz Indije odnosno s 200 kilometara udaljenosti, što nije bilo moguće usljed velike koncentracije zagađenosti vazduha.

Naučnici kreiraju biljke koje svijetle u mraku

Svjetleće biljke možda zvuče kao naučna fantastika, ali tim naučnika sa Masačusetskog tehnološkog instituta (MIT) kreirao je biljke jedinstvenih karakteristika, koje ...