Programi

Nova "rupa" u Chromeu može dovesti do "zamrzavanja" računara

Nova "rupa" u Chromeu može dovesti do "zamrzavanja" računara
Foto: N.N. | Nova "rupa" u Chromeu može dovesti do "zamrzavanja" računara

Kod Googleovog pretraživača Chrome otkrivena je nova ranjivost, koja za posljedicu može da ima potpuno "zamrzvanje" uređaja koji rade pod operativnim sistemom Windows 10.

Novi propust je otkriven u okviru prevare koja izgleda kao lažna tehnička podrška, a koja izaziva "zamrzavanje" Windows 10 uređaja, nakon čega korisnik dobija obavještenje da je uređaj pogođen virusom.

Novi propust koristi Javascript kod, koji sprečava zatvaranje nekog taba ili čitavog pretraživača. Poruka koja se nakon toga pojavljuje na ekranu izgleda kao dio Microsoft podrške, i korisnika obavještava o tome da je uređaj inficiran i da se radi o virusu koji bi mogao da preuzme lozinke, istoriju pretraživanja, informacije o kreditnoj kartici, te druge lične podatke.

Prevara, dakle, izgleda kao bezazleno upozorenje na novi virus, a korisnici mogu da je prepoznaju tako što im ne dozvoljava da zatvore određeni tab.

Ukoliko primijetite ovu pojavu na vašem računaru, jedini način da je se riješite je da "ručno ubijete" Google Chrome, odnosno da otvorite Task Manager iz Taskbara, kliknete Processes tab, potom na Google Chrome (ili GoogleChrome.exe), i na kraju kliknete na End Task taster u donjem desnom uglu prozora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije