Programi

Ostvarena najveća vrijednost Facebook-a u istoriji uvođenjem "Shops-a"

Ostvarena najveća vrijednost Facebook-a u istoriji uvođenjem "Shops-a"
Foto: Unsplash | Ostvarena najveća vrijednost Facebook-a u istoriji uvođenjem "Shops-a"

Facebook je ove sedmice predstavio Facebook Shops, a ta online trgovina unutar same društvene mreže mogla bi im donijeti 30 milijardi dolara prihoda.

Od izlaska na burzu do danas Facebook je prošao kroz brojna turbulentna razdoblja, no uprkos svim problemima, kritikama i pozivanju na brisanje ove društvene mreže, cijena dionice i tržišna vrijednost kompanije juče su dosegli rekordan nivo. Tokom dana dionica je porasla više od šest odsto i njena cijena dosegla je 230 dolara, uz tržišnu vrijednost kompanije od 655 milijardi dolara.

Razlog za to nalazi se u činjenici što je, čini se, Zuckenberg našao novu zlatnu koku, a to je opcija koju je Facebook predstavio ove sedmice "Shops".

Riječ je o Facebookovoj verziji online trgovine namijenjenoj malim preduzetnicima, ali i velikim brendovima koji će sada putem najpopularnije društvene mreže prodavati i promovisati svoje proizvode. Naglasak je na jednostavnosti pa će se trgovini na Facebooku moći pristupiti putem stranice kompanija na samom Facebooku ili Instagramu te, nakon odabira željenih proizvoda, napraviti narudžbu putem internetske stranice kompanije ili, za sad samo u SAD-u, unutar samog Facebooka. Takođe, Zuckenberg je najavio i Instagram Shop koji bi od ovog ljeta prvo trebao biti dostupan u SAD-u, a naknadno i na drugim tržištima.

Predstavljanjem Facebook Shopa te iste opcije i na Instagramu, Facebook sve više ulazi na područje Amazona i Googlea.

Naime, prodaja proizvoda putem Facebooka otvara Facebooku potpuno nove mogućnosti i novo tržište vrijedno milijarde dolara na kojem bi kompanija zarađivala provizijama od transakcija i od oglašavanja.

(Market Watch/Zimo)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije